02 de juny 2013

Els mecenes i mecenatge del segle XXI, reportatge al suplement ES de 'La Vanguardia'

El multimilionari nord-americà Leonard Lauder continua guanyant terreny en la carrera per convertir-se en el filantrop més important del segle XXI. L’abril passat, sense avisar, el president emèrit de la multinacional de la cosmètica que porta el nom de la seva mare, Estée Lauder, es va comprometre a donar alMetropolitanMuseum of Art deNova York (conegut com aMet) una col·lecció d’art cubista amb 78 obres mestres de Picasso, Braque, Gris i Léger, valorada en més de 1.000 milions de dòlars (uns 763 milions d’euros).

Lauder ha aconseguit, de moment, situar-se com a líder de la llista de mecenes del 2013, seguit del magnat de la comunicació i l’entreteniment Michael Bloomberg, que aquest any ha donat 270 milions d’euros a laUniversitat JohnsHopkins (Baltimore, EUA); i de la multimilionàriaMuriel Block, que ha beneficiat l’Escola deMedicina Albert Einstein de laUniversitat Yeshiva (Nova York) amb 123 milions d’euros. És curiós, però gràcies a un sistema molt particular de donacions diferides, la senyora Block continua apareixent a la llista de mecenes a títol personal, malgrat que va morir el setembre del 2010.

El casos de Muriel Block, Bloomberg, Lauder o l’encaramés conegut Bill Gates són exemples d’una singular afició de les grans fortunes nord-americanes per la filantropia. Els grans beneficis fiscals que té el mecenatge en aquest país expliquen en realitat només una petita part d’una història d’èxit que molts intenten imitar, sobretot en situacions de crisi i retallades de fons públics destinades als serveis socials, sanitat, educació i investigació científica.

“El culte a l’individualisme de societats com la dels Estats Units està associat, curiosament, a la idea que les persones han de tornar una part important del que han aconseguit de la societat per fer-se rics, i per això pràcticament tots els multimilionaris nord-americans tenen fundacions o canals per fer filantropia”, explica Rafael Vilasanjuan, director del Laboratori d’Idees de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), un centre que ha rebut ajuts milionaris de la Fundació Bill i Melinda Gates per a la investigació de la vacuna de la malària....

A on van a parar els diners del mecenes? Quins són els mecenes més importants del món, d'Espanya i de Catalunya? ... 

Reportatge sobre els 'Mecenes del segle XXI' publicat dissabte 1 de juny al suplement ES de La Vanguardia. Text: Joaquim Elcacho. Versió disponible a LaVanguardia.com