03 de juny 2013

Una empresa sorgida de la URV crea un kit per descobrir la salmonel·la en un temps rècord

Les campanyes informatives i de prevenció realitzades durant els últims anys per les autoritats sanitàries i de consum han aconseguit reduir el nombre de brots epidèmics de salmonel·losi en zones desenvolupades com Europa. No obstant, la salmonel·la segueix sent un dels principals agents d'intoxicacions alimentàries en el món, segons l'Organització Mundial de la Salut.


Un dels inconvenients tècnics existents fins a l'actualitat per a la prevenció dels brots epidèmics de salmonel·losi era la manca de sistemes de detecció ràpida i econòmica dels possibles focus de contaminació.

Una iniciativa sorgida com a spin-off de la Universitat Rovira i Virgili ha desenvolupat un equip que podria solucionar bona part d'aquest problema. Després de tres anys de treball, l'empresa tecnològica iMicroQ ha aconseguit una ampliació de capital de 1,1 milions d'euros per finançar el pla de producció i comercialització internacional d'un innovador kit de detecció ràpida de la salmonel·la, QFast Salmonella.

De forma simplificada, l'equip creat per iMicroQ consisteix en un conjunt d'elements que permeten determinar en menys de 24 hores si es troba present la salmonel tant en productes de consum com ous i carn com en pinsos i matèries primeres (cereals, fruits secs i extractes) o entorns de producció i residus d'animals. A més d'oferir resultats en molt menor temps que altres tipus d'anàlisi, "el nou kit pretén evitar un altre dels problemes importants en aquest camp, que era l'aparició de molts falsos positius o falsos negatius", explica Carlos Arias, director de iMicroQ.

Fragment del reportatge publicat a la pàgina 'De la ciència al mercat' del suplement Diners de La Vanguardia (2 juny 2013). Text: Joaquim Elcacho