25 de febrer 2013

La dieta mediterrània amb oli d'oliva verge i fruits secs redueix un 30% el risc d'infart

La dieta mediterrània enriquida amb oli d’oliva verge extra i fruita seca redueix en un 30 % el risc d’infart de miocardi, d’accident vascular cerebral o de mort per causa cardiovascular, segons un estudi coordinat per l’investigador Ramon Estruch, de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona i de l’Hospital Clínic, que es publica avui a la revista The New England Journal of Medicine. En l'estudi han participat la professora Rosa M. Lamuela i el seu equip del Grup de Recerca d’Antioxidants Naturals de la UB de la Facultat de Farmàcia, responsables de la determinació dels biomarcadors de consum de la dieta mediterrània.

La recerca forma part de l’esmentat projecte PREDIMED, un assaig clínic multicèntric dut a terme entre els anys 2003 i 2011 en què s’avalua l’eficàcia de la dieta mediterrània en la prevenció primària de malalties cardiovasculars. L’assaig ha estat finançat per l’Institut de Salut Carlos III per mitjà de les xarxes temàtiques de recerca cooperativa i del CIBER de Fisiopatologia de l’Obesitat i la Nutrició.

En aquest estudi d’intervenció nutricional s’han inclòs 7.447 persones d’alt risc vascular, que han estat dividides aleatòriament en tres grups: dieta mediterrània suplementada amb oli d’oliva verge extra, dieta mediterrània enriquida amb fruita seca (nous, avellanes i ametlles) i dieta baixa en tot tipus de greix (animal i vegetal). Els participants van ser visitats cada tres mesos per una dietista i van participar en sessions educatives en grup, en les quals van rebre descripcions detallades de la dieta mediterrània o de la baixa en greix, i dels aliments que contenen. Així mateix, se’ls van proporcionar llistes de compra, menús i receptes adaptades al grup de dieta corresponent i a cada estació de l’any.


Artícle científic NEJM: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1200303?query=OF