25 de febrer 2013

Investigadors de l’IRB Barcelona troben un nou mecanisme que accelera la formació de tumors

 Raúl Méndez (dreta) i Alessio Bava / Foto: LT Barone.

 Un equip d'investigadors de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) i el Centre de Regulació Genòmica ha descobert un nou mecanisme que desencadena la creació de cèl·lules tumorals. L'estudi indica que la proteïna CPEB1, responsable d'aquest procés, podria ser un bona diana per la lluita contra el càncer. El treball ha estat liderat per Raúl Méndez, investigador Icrea a l'IRB i els seus resultats han estat publicats on line aquest diumenge per la revista Nature.

El càncer es caracteritza per una divisió i creixement descontrolat de les cèl·lules. Els científics miren d’esclarir els mecanismes que controlen l’expressió dels gens que afavoreixen el desenvolupament de tumors, en processos com ara la divisió cel·lular desenfrenada, per  proposar noves dianes terapèutiques per on atacar-lo. El laboratori liderat per Raúl Méndez, ha descrit ara un mecanisme dirigit per la proteïna CPEB1 que afecta a més de 200 gens relacionats amb proliferació cel·lular i promoció tumoral. La troballa feta en cèl·lules tumorals del limfoma de Hodgkin es postula com un mecanisme de regulació general de promoció del càncer.

“Les CPEB són necessàries durant el desenvolupament i també en la regeneració de teixits adults a través de les cèl·lules mare, però si el programa comandat per les CPEB està contínuament encès fa que les cèl·lules es divideixin quan no toca i generin un tumor”, detalla Méndez. Les CPEB són una família de quatre proteïnes, que es compensen les unes amb les altres en la funció normal mentre que tenen funcions específiques en condicions patològiques. “Això és bo des d’un punt de vista terapèutic perquè significa que si treus CPEB1 en les cèl·lules sanes qualsevol altra CPEB podrà reemplaçar-la en la funció, mentre que en tumors és CPEB1 qui retalla aquestes regions i només ella, per tant afectaràs només a les cèl·lules tumorals”, explica l’investigador italià Felice Alessio Bava, primer signant de l’article, investigador postdoctoral en el grup de Méndez que aquest any ha obtingut el doctorat a través del programa internacional de beques de “la Caixa”.

+ info:  IRB Barcelona http://tinyurl.com/clkuar3