22 d’octubre 2012

Existeix alguna relació entre Stieg Larson i la catàstrofe ecològica d'Aznalcóllar?

Quina relació pot tenir el famós i malaguanyat escriptor suec Stieg Larson -l'autor de la trilogia 'Millennium'- amb la catàstrofe ecològica d'Aznalcóllar?
Potser només és una curiositat, però em servirà per començar la xerrada d'aquesta tarda -a partir de les 19 hores- a la Biblioteca Vila de Gràcia (Torrent de l'Olla, 104. 08012 Barcelona) sobre el tràgic abocament de residus miners altament tòxics a l'àrea de Doñana l'any 1998. Com ha passat sovint en aquests casos, ningú ha pagat per aquella malifeta ambiental.

Dins el cicle Visions de la ciència: Grans catàstrofes. http://tinyurl.com/8gcguu5
En aquest cas, la meva participació és en condició de conferenciant suplent ;-)

PD.: En la conferència vaig explicar que Stieg Larsson va néixer al poble de Skelleftehamn,  al municipi de Skelleftea, al nord de Suècia. Skelleftehamn és el port de sortida de la producció d'una important empresa minera que va adoptar el nom del poble on es va posar en marxa la primera explotació, Boliden, també al mateix municipi de Skelleftea (es pronuncia, més o menys xeleftéa). Els pares d'Stieg es van conèixer a Skelleftea i van treballar un temps per a l'empresa Boliden. Els pares eren molt joves i tenien molt pocs recursos econòmics quan van tenir a Stieg i van decidir enviar-lo a viure a casa dels avis materns, en un poblet de l'interior -a la Lapònia sueca- que s'anomena Bjursele.
L'anècdota doncs és que els pares de Stieg Larsson van treballar per l'empresa minera que al 1987 es faria càrrec de les mines d'Aznacóllar (on l'any 1998 es va produir la coneguda catàstrofe ecològica).