03 de febrer 2018

Innovació en la lluita contra l'esquizofrènia: el treball d'Iproteos, empresa sorgida de l'IRB Barcelona

L'empresa biotecnològica Iproteos, ubicada al Parc Científic de Barcelona i dedicada a la investigació i desenvolupament de nous fàrmacs, va rebre el passat mes de desembre el guardó a la millor iniciativa empresarial innovadora de la 10a edició del Premi Senén Vilaró, que atorga anualment el Consell Social de la Universitat de Barcelona (UB) i la Fundació Bosch i Gimpera (FBG).
Iproteos és una spin off de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB) i la Universitat de Barcelona creada el 2011 per iniciativa de la doctora Teresa Tarragó i el professor Ernest Giralt, líder de l'equip d'investigació Design, synthesis and structure of peptides and proteins l'IRB
Teresa Tarragó, cofundadora i CEO de Iproteos, destaca que l'empresa es va crear per fer possible que el coneixement científic acumulat durant anys en l'entorn acadèmic arribés a la societat a través del desenvolupament i comercialització de nous fàrmacs.
La primera línia d'actuació d'aquesta spin off és en concret el desenvolupament d'un nou tipus de fàrmacs per solucionar els problemes cognitius que presenten els malalts d'esquizofrènia. "Estan pensats per millorar l'aprenentatge, memòria i concentració en persones amb esquizofrènia; de manera que es puguin utilitzar de forma complementària als tractaments antipsicòtics actuals, amb l'objectiu de facilitar la vida diària d'aquests malalts ", explica Teresa Tarragó.

La tecnologia IPROTech desenvolupada per Iproteos permet dissenyar fàrmacs basats en els pèptids, denominats peptidomimètics, i fa possible accelerar la investigació i l'obtenció de noves molècules candidates a convertir-se en medicaments.
Una de les característiques innovadores dels fàrmacs que desenvolupa Iproteos és la seva capacitat per creuar la membrana que protegeix el sistema nerviós central i, també, per entrar a l'interior de les cèl·lules.
Al desembre de 2016, experts de Iproteos i l'IRB Barcelona, ​​en col·laboració amb el Grup de Neuropsicofarmacologia de la Universitat del País Basc, van publicar un article científic a la revista European Neuropsychopharmacology en el qual es demostrava en models animals l'eficàcia del IPR19 -el producte de Iproteos- per revertir el dèficit cognitiu associat a l'esquizofrènia.
Els treballs dels experts de Iproteos han aconseguit millores en aquesta solució innovadora i actualment treballen amb una versió avançada, el IPR166, que es troba en fase preclínica regulatòria; destinada a demostrar que el producte és segur i no tòxic.
Si el procés segueix el seu curs amb normalitat, a principis de 2019 aquest nou tractament podria entrar en fase I -primera prova en humans- amb l'objectiu final d'arribar al mercat entre 2022 i 2023. Aquesta fase final, però, requerirà molt probablement la participació d'una empresa farmacèutica de grans dimensions, amb capacitat econòmica suficient per a completar els estudis clínics a gran escala i portar el producte al mercat.
El procés per al desenvolupament i comercialització d'un nou fàrmac com que ha iniciat Iproteos pot durar un mínim de cinc anys i tenir un cost d'uns 300 milions d'euros.
Des del punt de vista empresarial, aquesta inversió està justifica si es recorda que en tot el món podria haver-hi en l'actualitat més de 40 milions de persones que pateixen esquizofrènia, i en països com els Estats Units s'estima que l'1% de la població pot patir aquesta malaltia en algun període de la seva vida.

Iproteos es va posar en marxa el 2011 i ha rebut el suport econòmic d'ACCIÓ, l'agència per a la competitivitat de l'empresa de la Generalitat de Catalunya; del Ministeri d'Economia i Competitivitat; del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI); i de la Unió Europea.
El 2016, Iproteos va completar una ronda de finançament d'un milió i mig d'euros de capital privat a través de Caixa Capital Risc. En global, aquesta spin off de l'IRB Barcelona i la UB ha aconseguit ja la xifra de tres milions d'euros de capital extern entre inversions públiques i privades. Iproteos té previst posar en marxa aquest any una nova ronda de finançament. Diverses companyies el sector farmacèutic han mostrat la seva interessos en el treball innovador de Iproteos.

Article publicat a la pàgina 'De la ciència al mercat', del suplement Diners/Dinero del diari La Vanguardia. 28 de gener de 2018. Text: Joaquim Elcacho