30 de gener 2016

Impostos per aprofitar el sol. Crítiques a la regulació de l'autoconsum elèctric

[Article publicat a la revista Theknos -CETIB, Enginyers BCN- pàgs. 30-31, nov-des 2015; disponible a https://www.enginyersbcn.cat/media/upload/theknos/198/index.html ]

Joaquim Elcacho / Text

"L'autoproducció i ús directe de l'energia contribueix a reduir la dependència energètica de l'exterior, incrementa l'eficiència energètica, millora la competitivitat de les empreses, crea ocupació i fomenta l'economia local", recorda el 'Manifest pel dret al sol' recordant que aquest és un "dret cívic i un instrument clau a l'hora de fer via en el camí de la transició energètica cap a un sistema energètic basat en el 100% d'energia renovable, que ens permeti fer front a la realitat del canvi climàtic".

Després d'aquesta exposició de principis, el document -i les entitats firmants- sol·licitaven la retirada del projecte de Reial Decret de subministrament i producció d'energía eléctrica amb autoconsum amb el qual el govern central "pretén limitar el dret ciutadà a la captació, transformació i ús de l'energia continguda en els fluxos biosfèrics, especialment el procedent del Sol"...


Desoint el 'Manifest pel dret al sol' i moltes altres veus opositores, el 9 d'octubre el ministre José Manuel Soria s'encarregava d'explicar l'aprovació en el Consell de Ministres del reial decret d'autoconsum elèctric. Soria va assegurar davant els mitjans de comunicació que l'objectiu del decret és "impulsar la generació distribuida [d'electricitat]" i "la utilització de les energies renovables". Al mateix temps, el ministre explicava que el decret aprovat manté els apartats [considerats pels sectors crítics com "impost al sol"] que "obliguen a les instal·lacions d'autoconsum a contribuir a la finançament de les despeses i serveis del sistema en la mateixa quantia que la resta dels consumidors".

El text del decret aprovat indica en concret que "els consumidors que realitzin autoconsum abonaran els peatges d'accés a les xarxes de transport i distribució com a contribució a la cobertura dels costos d'aquestes xarxes i seran abonats per l'ús real que es realitza d'elles, és a dir, per la potència contractada i la energia mesura en el punt frontera associada a ella".

Entre moltes altres veus crítiques, la Unió Espanyola Fotovoltaica (UNEF) va respondre l'aprovació del reial decret afirmant que els canvis introduïts en la tramitació del projecte han estat simplement "cosmètics" i que el text definitiu no fa més que "entorpir el desenvolupament de l'autoconsum i l'ús de les energies renovables". En especial, l'UNEF critica que el decret mantingui els peatges per als autoproductors i autoconsumidors d'electricitat amb fonts renovables i no tingui en consideració el sistema conegut com a balanç net; de fet, amb la nova normativa els petits autoproductors no poden vendre ni compensar l'electricitat produïda en les seves instal·lacions i si aporten electricitat a la xarxa general ho han de fer de forma gratuïta.
Després de presentar el polèmic reial decret, el ministre Soria va dir als periodistes que tenia molta pressa per agafar un vol i no va acceptar cap pregunta sobre l'impost al sol.

El ministeri afirma que defensa la igualtat

Inflexible davant de totes les crítiques, el ministre José Manuel Soria va repetir el 9 d'octubre, fil per randa, tots els arguments que el seu ministeri havia fet servir el mes de juny per respondre les critiques de la UNEF i moltes altres entitats socials i grups ecologistes. "L'autoconsumidor ha de contribuir als costos regulats del sistema de la mateixa manera que la resta de consumidors, tant per a les xarxes elèctriques com per a la resta de serveis del sistema", afirmava la nota oficial del ministeri i repetia després el ministre.
Tot i que el decret deixa ben clara que els autoconsumidors hauran de pagar "peatges" per treure profit de fonts renovables com el sol, el govern central insistia que el decret aprovat "pretén que tots els consumidors estiguin en igualtat de condicions".

Alemanya té set vegades més energia solar que España

Alemanya té instal·lades centrals i panells d'energia solar fotovoltaica que poden donar electricitat a 5,1 milions de persones (38,6 GW), segons el Global Market Outlook for Solar Power 2015-2019. A Espanya, en canvi, aquest tipus de tecnologia renovable només compta amb 5GW (1,4 milions de persones). El balanç de SolarPower Europe (nou nom de l'Associació Europea de la Indústria Fotovoltaica) indica que el Regne Unit va ser el mercat de major creixement en energia solar fotovoltaica d'Europa el 2014, amb 2.400 MW; mentre que a España es van posar en funcionament 22 MW.


Reial decret Regulació Autoconsum. Text  publicat al BOE 10 oct 2015
http://www.boe.es/diario_boe/txt.php?id=BOE-A-2015-10927