05 de juny 2014

Teknocea, un projecte derivat de la UPC, ofereix nous equips i serveis d'enginyeria elèctrica

El consell de govern de la Universitat Politècnica de Catalunya. BarcelonaTech (UPC) va aprovar el 18 de març entrar a formar part de l'accionariat de Teknocea, un projecte derivat d'aquesta mateixa universitat, creada l'any 2012 per iniciativa dels investigadors Antoni Sudrià, Daniel Montesinos, Roberto Villafáfila, Oriol Gomis, Andreas Sumper, Samuel Galceran i Joan Bergas, del departament d'Enginyeria Elèctrica de la UPC i membres del Centre d'Innovació Tecnològica en Convertidors Estàtics i Accionaments (Citcea-UPC).

Teknocea ofereix serveis d'enginyeria en l'àmbit de l'energia elèctrica i la industrialització de nous productes amb alt contingut tecnològic. Aquesta empresa subsidiària comercialitza dissenys desenvolupats al Citcea-UPC en els camps de l'electrònica de potència, l'automatització, les energies renovables, les microxarxes, les smart grid i la mobilitat sostenible.

"La feina de Teknocea se centra principalment a donar suport als centres d'investigació i a les empreses que necessiten sistemes i equips per experimentar o per fer proves reals en camps que són de tanta actualitat com les energies renovables, les xarxes elèctriques intel·ligents o l'autoconsum", explica Daniel Montesinos, professor associat de la UPC i cofundador i director de Teknocea.

A través de l'experiència acumulada durant els últims anys al Citcea-UPC, els promotors de la nova empresa sorgida de la Politècnica es van adonar que hi ha molts centres acadèmics i industrials que no tenen prou capacitat per desenvolupar els equips que necessiten per avançar en la feina en branques de l'enginyeria elèctrica com l'electrònica de potència (que inclou l'aplicació de dispositius electrònics -principalment semiconductors- en el control i la transformació de l'energia elèctrica).

D'altra banda, algunes de les solucions que poden trobar al mercat aquests centres o empreses es basen en sistemes simulats, és a dir, en programes informàtics que simulen com funcionaran els equips o xarxes elèctriques que es pretén desenvolupar. Per aquesta raó, com a producte i servei diferenciat, "Teknocea ofereix equips reals per fer aquesta classe de proves, mòduls que es poden adaptar a les necessitats de cada centre o empresa per posar a prova els seus experiments o simulacions", indica el director de l'empresa.

Estudis sobre energia eòlica 'offshore'

Un exemple pràctic ajuda a entendre el mena de serveis i clients de Teknocea. Un dels camps amb més futur en les energies renovables és l'anomenada energia eòlica offshore, és a dir, la tecnologia d'aprofitament de la força del vent amb aerogeneradors instal·lats al mar. Per millorar el rendiment d'alguns d'aquests parcs eòlics s'està posant a prova en diverses parts del món la construcció de xarxes elèctriques per connectar els aerogeneradors amb el sistema elèctric general, situat a terra. Una de les possibilitats per crear aquestes xarxes elèctriques submarines d'alta tensió és utilitzar corrent continu (i no corrent altern, com s'utilitza habitualment en xarxes elèctriques aèries en zones terrestres).

La creació de xarxes submarines d'alta tensió en corrent continu per a la gestió de l'electricitat dels parcs eòlics offshore ofereix avantatges tècnics i d'estalvi d'energia però requereix investigació i assajos de certa complexitat tècnica. "Treballant per a un centre públic d'investigació de Portugal, a Teknocea hem desenvolupat un sistema per emular els equips que formarien part d'una xarxa submarina mallada que connectaria en corrent continu diversos aerogeneradors amb la xarxa elèctrica a terra", indica Daniel Montesinos.

Per a una universitat anglesa, Teknocea està desenvolupant els equips que permeten emular el funcionament d'una xarxa elèctrica amb elements d'energia primària, com un generador fotovoltaic, un generador eòlic i un sistema d'emmagatzematge o bateria; compartint una xarxa comuna i un sistema informàtic de gestió.

"Un dels avantatges de l'oferta de Teknocea és que garantim la correcta comunicació de tots els elements del sistema que dissenyem específicament per a l'aplicació que demana el client i, a més, permetem que el client accedeixi a la informació de com funciona el sistema, de manera que si algun dia vol afegir algun element pugui fer-ho amb facilitat", detalla el cofundador i director d'aquest projecte derivat de la UPC.

Amb el suport del programa Start-Up Catalonia d'Acció

Teknocea és una de les 17 empreses que participen en la convocatòria del 2014 de l'Acceleradora del Vallès, del programa Start-Up Catalonia, creat per Acció (Agència per a la Competitivitat de l'Empresa de la Generalitat de Catalunya).

Start-Up Catalonia pretén donar suport a petites empreses de nova creació oferint acompanyament individualitzat per un tutor, un programa de capacitació dirigit a l'equip emprenedor de les empreses noves, contactes amb empreses i experts del sector, i suport de tot tipus a càrrec d'Acció.

Start-Up Catalonia disposa actualment d'una xarxa de quatre acceleradores distribuïdes per Catalunya (Vallès, Girona, Maresme i Baix Llobregat) i tenen un equip d'experts que consta d'emprenedors d'èxit, assessors especialitzats i mentors.

El programa de capacitació que ofereix Start-Up Catalonia a empreses seleccionades, com Teknocea, inclou tots els àmbits que la nova empresa necessita gestionar per assolir els objectius. Aquesta espècie de curset té un enfocament pràctic dividit en quatre mòduls: model de negoci, màrqueting i vendes, finances i recerca de finançament i internacionalització. El programa es desenvolupa en sessions col·lectives, individualitzades i demo days (presentacions de les empreses davant experts, inversors privats i altres professionals que poden donar el seu suport a la nova iniciativa empresarial).

[Article publicat l'1 de juny de 2014 a la pàgina 'De la ciència al mercat', del suplement setmanal d'economia 'Diners' del diari La Vanguardia. Text: Joaquim Elcacho. 

Passeu cada diumenge pel punt de venda habitual i no us perdeu els articles d'aquesta secció en l'edició paper de La Vanguardia. També en l'edició digital Premium, per a subscriptors.]