20 de febrer 2013

Qui plora més en l'entrega dels Oscars? Anàlisi científica de la cerimònia dels premis del cinema


L'Acadèmia del Cinema dels Estats Units celebra diumenge vinent a Los Angeles l'entrega dels premis anuals coneguts com els Oscars. Aprofitant l'avinentesa, l'Institut de Tecnologia de Georgia (EUA) ha fet public el resultat d'un curiosa investigació portada a terme per Rebecca Rolfe, estudiant d'un màster de Digital Media en aquest institut. Rolfe ha analitzat les cerimònies d'entrega dels Oscars durant els últims 60 anys i n'ha destacat algunes de les seves característiques. A més, Rolfe ha creat una pàgina web on es poden revisar les dades que més poden atraure als aficionats (vegeu l'enllaç a sota).

Algunes de les conclusions de l'estudi són del tot conegudes, com el fet que la major part dels guardonats comencen el seu discurs agraint el premi a l'Acadèmia, la resta de companys de l'equip i, així successivament, fins arribar als membres de la seva família. El 40% dels discursos comencen amb la frase "I'd like to thank the Academy…" i el 79% acaben amb les paraules "thank you", indica Rolfe.

Tampoc és cap sorpresa destacar que les dones que recullen premis ploren el doble que els homes, una tendència que s'ha incrementat durant els últims anys. Des del 1996, 12 de les dones premiades com a millors actrius van acabar l'acte entre llàgrimes. De tota manera, Rolfe ha observat també que durant els últims anys, en la recollida de premis, les actrius fan molt teatre. L'únic director que ha sanglotat a l'hora de recollir el premi ha estat Steven Spielberg (Schindler's List, 1993).

Més dades curioses del treball: Gairebé el 60% dels premiats van aixecar l'estatueta amb les dues mans, i el 26% ho va fer només amb la ma dreta. Només el 5% van donar gràcies a Déu, 11 mencions; mentre que el co-fundador de Marimax ha rebut l'agraïment dels premiats en 12 ocasions.

Per acabar i no fer massa llarg aquest apunt, destacar que els discursos dels guardonats són cada vegada més llarg, als anys 1960 feien una mitjana de 40 segons i ara, si els presentadors no ho impedeixen abans, se situen al voltant dels dos minuts.

Més informació: http://www.rebeccarolfe.com/projects/thanktheacademy/