22 de febrer 2013

Noves dades sobre la visita d'Albert Einstein a Catalunya, commemorant el 90è aniversari


La Generalitat ha posat en marxa avui un portal de divulgació a internet per commemora el 90è aniversari de la visita que el físic alemany Albert Einstein va fer a Catalunya del 22 de febrer a l’1 de març de 1923 (www.gencat.cat/einstein). Al mateix temps, el govern  ha anunciat un programa d’activitats sobre aquesta efemèride durant tot l’any.

Aquesta atractiva i ben documentada web, realitzat en col·laboració amb la Fundació Catalana per a la Recerca i Innovació (FCRI), detalla l’itinerari del Premi Nobel a través d’un mapa interactiu que dóna accés a les imatges i les notícies dels diaris de l’època, així com a altres documents contemporanis de la investigació històrica de l’efemèride. Aquesta interessant pàgina inclou aportacions històriques sobre la visita d’Einstein a Catalunya, com el fet que el Premi Nobel va visitar el Monestir de Sant Cugat del Vallès (fins ara només es mencionaven les visites a Barcelona, Poblet, Espluga de Francoli i Terrassa). També s'ha pogut determinar que la visita al Conjunt Monumental de les Esglésies de Sant Pere de Terrassa es va realitzar el dissabte 24 de febrer, tres dies abans del que fins ara havien recollit les cròniques.

Segons ha anunciat el Groven a través d'una nota de premsa, la publicació del web www.gencat.cat/einstein és la primera d’una sèrie d’activitats commemoratives que s’organitzaran al llarg de l’any per celebrar el 90è aniversari de la visita d’Einstein a Catalunya. L’efemèride es complementarà amb itineraris virtuals a través de codis QR pels llocs que va visitar Einstein a la ciutat de Barcelona, a partir del mes de juny. Els visitants es podran descarregar la informació sobre el pas del Premi Nobel per diferents indrets de la ciutat amb una senzilla aplicació per a dispositiu mòbil.

Més informació: Premsa de la Generalitat: http://ves.cat/dcpB

Visiteu també  www.comunicaciencia.cat