13 de febrer 2013

Investigadors de Catalunya descobreixen cinc noves espècies de crustacis i una aranya


Un dels nous crustacis. Foto: E.M.
Experts del Centre d'Estudis Avançats de Blanes i la Universitat de Barcelona (UB) han recollit i estudiat diferents espècimens de crustacis durant expedicions recents a Madagascar, Nova Caledònia, Vanuatu, Filipines i la Polinèsia Francesa. L'estudi de les dades morfològiques i moleculars han permès descobrir en aquestes aigües cinc noves espècies de crustacis-genèticament diferents però morfològicament molt similars; i un gènere nou, 'Triodonthea'.

Aquestes cinc noves espècies descrites en el treball pertanyen al gènere Lauriea, de la família Galatheidae, que es diferencia fàcilment d'altres espècies del grup per tenir sedes molt llargues i el final de les potes acabat en una espina doble, segons la informació recollida per l'agència SINC. Les dades sobre aquesta investigacions han estat publicades a la revista 'Zootaxa'

Aranya atrapada en ambre
D'altra banda, investigadors del Museu d'Història Natural de Londres, la Universitat de Kansas (EUA) i la Universitat de Barcelona han descrit una nova espècie d'aranya trobada a la localitat de Utrillas (Terol). Aquest aràcnid va queda atrapat en ambre durant més de 100 milions d'anys, segons una informació recollida per SINC.

'Spinomegops aragonensis', que és com s'ha batejat l'aranya, pertany a un "peculiar" grup extint anomenat Lagonomegopidae, que es caracteritzava per presentar dos ulls de grans dimensions en posició lateral, fet desconegut a les aranyes actuals.

Aquesta nova espècie va ser trobada al jaciment de Terol de ambre de Sant Just (Utrillas) i presenta ventalls d'espines en els dos primers parells de potes-que haurien augmentat la capacitat prènsil de l'aranya a l'hora de capturar les seves preses-. La descripció es publica a la revista 'Journal of Systematic Palaeontology'.