17 de febrer 2013

El meteorit de Rússia és el més gran des des 1908 però no es pot comparar amb Hiroshima


El meteorit caigut divendres passat a Txeliàbinsk (Rússia) és el més gran i destructiu caigut a la Terra des del 1908, quan un objecte de dimensions encara més grans va impactar a la regió siberiana de Tugunska, però ni de lluny es pot comparar amb la destrucció provocada per una bomba atòmica.

Una lectura ràpida de les informacions facilitades divendres per la NASA han fet indicar a alguns mitjans que el meteorit de Txeliàbinsk va ser "30 vegades més potent que la bomba llançada pels Estats Units sobre Hiroshima el 1945". Efectivament, la NASA ha indicat que el meteorit de divendres, "va alliberar una energia d'entre 30 i 500 quilotones" [La bomba d'Hiroshima va alliberar entre 15 i 20 quilotones] però és evident que no és el mateix concentrar aquesta energia en un punt concret, com passa amb una bomba que distribuir-la durant la trajectòria de caiguda i l'impacte en una àmplia superfície. De fet, no cal ser massa incisiu per veure que les imatges de les zones afectades pel meteorit de Txeliàbinsk [tot i els centenars de ferits) no tenen res a veure amb les imatges d'Hiroshima.

Segons la NASA, les informacions recollides poques hores després de l'impacte confirmen que el meteorit de Txeliàbinsk no té relació amb l'asteroide 2012 DA14 que hores més tard es va acostar a la Terra (sense conseqüències, com estava previst).

La mida estimada de l'objecte de Txeliàbinsk, abans d'entrar a l'atmosfera terrestre seria d'entre 15 metres i 17 metres de diàmetre, i la seva massa, d'entre 7.000 i 10.000 tones. L'entrada a l'atmosfera i la desintegració en l'aire van tenir una durada de 32,5 segons. Per les seves dimensions i velocitat, és molt difícil detectar un objecte d'aquest tipus abans de la seva entrada a l'atmosfera.

A més, ara que han passat unes hores, cal plantejar-se preguntes com aquesta:
¿Què hauria passat a la Terra (i que haurien dit els mitjans de comunicació) si amb un any d'antel·lació -com va passar amb el 2012D14- s'hagués anunciat que un meteorit de 17 metres de diàmetre i "30 vegades més potent que la bomba d'Hiroshima" impactaria sobre la Terra el 15 de febrer de 2013?