21 de gener 2013

La necessària digitalització de la premsa històrica de Catalunya

Com és possible que el Diari de Barcelona, El Correo Catalán, Mundo Diario, Tele/eXpres o El Noticiero Universal, per citar alguns dels diaris que van viure la història recent de Catalunya, continuïn amagats a les hemeroteques? (I, per contra, l'hemeroteca de l'ABC estigui patrocinada per La Caixa?)
La crisi no pot ser una excusa per seguir ajornant la necessària digitalització i accés obert a través d'internet de la valuosa informació històrica que contenen les publicacions que formen part de la història de Catalunya.

Els ciutadans interessats a revisar, per exemple, la història de la transició democràtica al nostre país a través dels mitjans de comunicació haurien de disposar de la pràctica totalitat de diaris en format digital i no haver-se de conformar amb les escasses alternatives actuals (la principal de les quals és l'hemeroteca digital de La Vanguardia). Les despeses d'aquesta digitalització potser són elevades però tot és qüestió de buscar alternatives. De fet, moltíssimes de les publicacions (diaris i revistes) de finals del segle XIX i principis del segle XX ja estàn digitalitzades...


Una pista més trobar fórmules per finançar la digitalització de la història recent de la premsa a Catalunya: l'hemeroteca del diari ABC (edició de Madrid i de Sevilla), compta amb el patrocini de La Caixa. Ironies de la història, la principal entitat bancària de Catalunya paga l'hemeroteca del diari ABC i els diaris que van contribuir a la transició democràtica continuen florint-se a les hemeroteques.

Un missatge reproduït ahir a través de Twitter m'ha recordat que el Servei de Gestió Documental, Arxiu i Publicacions de l'Ajuntament de Girona facilita l'accès online a l'hemeroteca digitalitzada del diari 'Avui' des de 1990 fins al 2010 http://www.girona.cat/sgdap/cat/premsa.php . Aquest servei va ser presentat a Girona el 19 de desembre passat però tinc la sensació que s'ha posat en servei de forma molt discreta. Encara que pugui semblar sorprenent, a la web del diari ElPunt Avui, successor de l'Avui, no es pot trobar cap menció o enllaç amb aquesta hemeroteca online.

El servei que ofereix l'Ajuntament de Girona és de gran valor i mereix una major visibilitat, tot i que encara està en fase d'ampliació. En el conveni firmat amb l'empresa propietària de El Punt Avui fa un parell d'anys, l'Ajuntament de Girona es comprometia a "buscar fórmules per a la digitalització progressiva del període comprès entre els anys 1976 i 1996 per a la seva futura integració al Servei de Premsa Digitalitzada".

1 comentari:

Anònim ha dit...

M'ha esta de gran utilitat el teu articel de 21 de gener sobre la digitalització. Buscava l'AVUI digitalitzat. Aviam si ara fan des de 1976.
Gràcies de veritat.
Alfred Benavent i Vallés.