18 de gener 2013

Una bona solució per alguns dels problemes que deixa en evidència la campanya 'Envàs on vas'

Com dèiem en comentaris anteriors, la campanya 'Envàs on vas' tornar a posar d'actualitat el món dels residus, que no és poc en un moment complicat com l'actual. La campanya, a més, anima el debat sobre els problemes actuals de la gestió dels residus al nostre país i sobre les millores possibles i necessàries. 
Per simple coincidència, un grup de periodistes de tot l'Estat hem participat aquesta setmana en una breu visita a Dusseldorf -convidats per la Fundació Retorna- per conèixer com funciona el sistema de dipòsit, devolució i retorn (SDDR); un sistema que es va implantar amb èxit a Alemanya fa una dècada per a la gestió dels envasos de begudes i que està funcionant també amb èxit en d'altres països d'arreu de món...

Simplificant molt, l'SDDR recupera els sistema clàssic de pagar un dipòsit per cada envàs que es compra (a Alemanya és de 25 cèntims d'euro/unitat) i recuperar aquest dipòsit quan es torna l'envàs.
Xavier Duran va fer al 2011 un reportatge breu però molt aclaridor al programa 'El Medi Ambient' (TV3), explicant com funciona l'SDDR a Alemanya (vegeu enllaç a sota).

Com hem vist ara en directe, l'SDDR solucionaria molts dels problemes que s'exposen en la campanya 'Envàs on vas'. Per exemple, el tema dels 'impropis' o residus-no-envasos que es barregen al contenidor groc i redueixen dràsticament el valor del material potencialment recuperable. 

A més, posant en marxa l'SDDR desapareix la pràctica totalitat d'envasos de begudes que s'abandonen o es llencen perquè, com explicava Domingo Jiménez Beltran (exdirector de l'Agència Europea del Medi Ambient), "amb un SDDR, els envasos deixen de ser residus per convertir-se en un recurs" (de diners i de matèria primera recuperada). Dit en altres paraules, ningú pensarà que un envàs valorat en 25 cèntims és un residu i per tant, farà tot el possible per tornar-lo a la botiga i recuperar el dipòsit.

Sincerament hem pogut veure que aquest sistema de gestió d'envasos funciona en el país trasbalsat ara pel Pep Guardiola i, a falta dels detalls i adaptacions pertinents, tot sembla indicar que també podria ser un èxit a casa nostra, ja sigui a tot l'Estat o només a Catalunya.

A banda de la polèmica 'Envàs on vas', el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, ha reconegut aquesta setmana que s'estudia la implantació d'un SDDR a Catalunya. Com a mesura prèvia a la implantació, s'estudia la realització d'una prova pilot en un municipi encara per determinar.
Reportatge a 'El Medi Ambient'