05 de setembre 2012

Experts de la Universitat Stanford qüestionen els productes ecològics

Un equip de l'escola de medicina de la Universitat Stanford (EUA) ha
fet public aquesta setmana un estudi en què revisen 237
investigacions realitzades els últims anys per diferents equips
internacionals sobre les qualitats dels aliments de producció
ecològica (productes orgànics, en terminologia anglesa) en comparació
amb als productes convencionals. Entre les conclusions, els experts
nord-americans destaquen que no han trobat evidències clares que
indiquin que els productes ecològics tinguin més nutrients que els
productes convencionals o que comportin menys risc per a la salud com
a resultat de la menor utilització de substàncies químiques durant la
seva producció. L'article divulgatiu publicat per la Universitat
Stanford (vegeu a sota l'enllaç) destaca que, a la vista dels
resultats d'aquest meta-estudi, potser no hi ha raons perquè alguns
consumidors paguin més (o molt més) per comprar productes ecològics.
Així sí, l'estudi reconeix que només als Estats Units la venda de
productes orgànics s'ha multiplicat per vuit entre els anys 1997 i
2011.

El meta-estudi nord-americà però no aborda una de les qüestions clau
del tema: a banda de les qüestions nutricionals i econòmiques, la
producció i consum de productes ecològics també és en molts casos una
opció personal de compromís amb el medi ambient. Molts consumidors
saben que paguen més pels productes ecològics i que potser compren
pomes que no son tan rodones i brillants com les convencionals però
estan convençuts que comprant aquest productes ecològics estan posant
el seu granet de sorra particular per un medi ambient millor.
Evidentment, aquest últim paràgraf és de collita pròpia.

Article publicat per la Universitat Stanford
http://med.stanford.edu/ism/2012/september/organic.html