18 d’abril 2017

Ypsicon, una empresa sorgida de la UAB que produeix nova tecnologia per conservar begudes

El desenvolupament i aplicació de noves tecnologies està facilitant el ràpid creixement de la indústria alimentària, amb la constant aparició de productes i presentacions innovadores. En el sector concret de les begudes, una empresa sorgida de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Ypsicon Advanced Technologies SL, ha començat a portar al mercat unes tecnologies que podrien revolucionar la forma en què operen les indústries.
L'origen de Ypsicon es troba en la recerca de solucions per a un problema detectat en la indústria de l'alimentació. "Des de fa dècades, la conservació de bona part de les begudes es basa en tecnologies que apliquen calor per destruir microorganismes no desitjats i per aconseguir productes amb una vida útil llarga i segurs per al consum humà", explica Leo Moreta, director comercial i responsable de desenvolupament de negoci de Ypsicon.


El problema és que l'aplicació d'altes temperatures no només destrueix microorganismes indesitjats, sinó que també altera les propietats nutricionals i sensorials dels productes processats.
Davant aquest dilema, el 2004 el Centre Especial de Recerca Planta de Tecnologia dels Aliments (CERPTA) de la UAB, un dels primers a ser reconegut com a grup Tecnio d'ACCIÓ, sota la direcció de Buenaventura Guamis, catedràtic de tecnologia dels aliments, va posar en marxa investigacions i projectes per aconseguir solucions alternatives amb la tecnologia coneguda com Homogeneïtzació mitjançant Ultra Alta Pressió (UHPH, per les sigles en anglès), tecnologia de processos continus que poden ser aplicables a la indústria.
El treball desenvolupat en aquest camp des de la UAB entre 2004 i 2011, en tres projectes europeus i altres tants a nivell estatal, va desembocar en diversos avenços tecnològics, entre els quals destaca un nou sistema d'esterilització mitjançant l'aplicació d'UHPH, per al qual es va sol·licitar una patent europea.
La base científica ja estava aconseguida però, "podia quedar-se al laboratori si no creàvem una empresa i buscàvem les solucions d'enginyeria per aconseguir que es fes realitat i arribés al mercat", recorda Àlex Guamis, director financer i responsable de desenvolupament de negoci de Ypsicon.
Precisament amb aquest objectiu, l'agost de 2011 es va crear l'empresa Ypsicon, al Parc de Recerca de la UAB. Ypsicon disposa des de llavors d'un acord de transferència tecnològica per a l'explotació comercial exclusiva de la patent a nivell mundial, durant tota la seva vida útil i la UAB participa en el capital de l'empresa, cobrant futurs royalties d'explotació.
Des de la creació de l'empresa, l'equip de Ypsicon -sota la direcció tecnològica de David Guamis- ha treballat per garantir la escalabilitat industrial de la tecnologia UHPH (fins a uns 10.000 litres / hora), millorant els materials dels components clau dels equips i desenvolupant una nova generació d'equips UHPH que garanteixen l'aplicabilitat de la tecnologia en entorns industrials.
L'empresa comercialitza en exclusiva a nivell mundial tres tecnologies disruptives, totes elles patentades: l'esterilització mitjançant UHPH, la pasteurització UV-Therm (tractament tèrmic moderat combinat amb llum ultraviolada germicida) i, complementàriament, una tecnologia d'esterilització d'ampolles que utilitza llum ultraviolada germicida (en lloc productes químics).

"El model de negoci de Ypsicon es basa en llicències d'explotació, amb multinacionals fabricants de maquinària i empreses de begudes, sobre la base del control exclusiu sobre les tecnologies desenvolupades que ens garanteixen les nostres patents, secrets industrials i el nostre know-how", detalla Leo Moreta.
Des del punt de vista geogràfic, les tecnologies de Ypsicon estan patentades en mercats que representen 4.000 milions de consumidors potencials (incloent Unió Europea, la Xina, els EUA, l'Índia, Austràlia i Japó). "Des del punt de vista d'aplicacions, les nostres tecnologies són aplicables a productes tan massius com sucs de fruites, llet, liquats vegetals, vi, a més s'estan desenvolupant aplicacions farmacèutiques i cosmètiques que, en aquesta fase, són confidencials", apunta Àlex Guamis . Per donar una idea de l'enorme potencial de negoci davant del qual ens trobem, només la indústria de sucs, de lactis i de liquats vegetals en els mercats geogràfics on Ypsicon té patentada la tecnologia UHPH, representa una mida de mercat que supera els 250.000 milions d' euros anualment.

Un equip amb base científica

Els socis fundadors de Ypsicon són Buenaventura Guamis, catedràtic de Tecnologia dels Aliments de la UAB i president de Ypsicon; Alexandre Guamis, director financer i responsable de desenvolupament de negoci; David Guamis, director de tecnologia; Leo Moreta, director comercial i responsable de desenvolupament de negoci; Joan Miquel Quevedo, llicenciat en Veterinària i Director Tècnic del "Servei Planta Tecnologia dels Aliments" de la UAB; Xavier Felipe, doctor en Tecnologia dels Aliments i tècnic del "Servei Planta de Tecnologia dels Aliments" de la UAB i Martín Buffa, Doctor en Tecnologia dels Aliments i Project Manager del grup Tecnio d'Acció CERPTA-UAB i investigador de tecnologia alimentària de la UAB. A més, la UAB també participa en l'accionariat de Ypsicon, a més de nous socis inversors a través d'una ampliació de capital.

Article publicat a la pàgina 'De la ciència al mercat', al suplement 'Diners' de La Vanguardia. 16 abril de 2017. Autor:  Joaquim Elcacho