15 de novembre 2015

La mala gestió dels residus de tovalloletes provoca danys milionaris en els sistemes de tractament d'aigües

[Article publicat a la revista Theknos, del CETIB, octubre 2015. Visiteu la versió on line d'aquesta interessant revista, també en format .pdf]

Joaquim Elcacho / Text

La gestió de l'aigua a països industrialitzats com Catalunya s'enfronta a un nou repte. La moda de fer servir tovalloletes humides per a la neteja personal i de la llar, i la mala gestió d'aquests residus estan provocant problemes tècnics als sistemes de tractament i danys econòmics milionaris a les autoritats municipals i empreses gestores.

Les prestatgeries d'un gran supermercat a qualsevol ciutat de Catalunya -com a la resta d'Europa- inclouen avui dia més d'una vintena de varietats o models de les conegudes com a tovalloletes humides. Se n'ofereixen per a tot tipus de usos i serveis, des de la higiene dels nadons i la gent gran fins a l'eliminació de les taques dels sofàs de pell o com a desmaquilladors. Les etiquetes d'alguns d'aquests productes de fibres sintètiques recorden -sovint en lletra petita o amb símbols- que una vegada utilitzats han de ser considerats residus sòlids i, per tant, no poden ser llançats al lavabo com si es tractés de paper higiènic.

Dissortadament, una part relativament important del milions de les modernes tovalloletes que es fan servir cada dia a les llars de països com Catalunya van a parar als sistemes de clavegueram i les estacions depuradores d'aigües residuals (EDAR).

L'acumulació de residus d'aquesta mena afecta diverses parts dels sistema de sanejament, "en especial, a les estacions de bombament o punts de la xarxa on s'impulsen les aigües residuals del clavegueram fins a la depuradora per al seu tractament", explica a Theknos un portaveu de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

Els problemes tècnics són més greus en les instal·lacions que no disposen de reixes automàtiques, i es "produeix sobretot en dies de pluges intenses, ja que moltes d’aquestes tovalloletes es queden acumulades a les canonades i quan arriba l'aportació d'aigua de pluja a través del clavegueram s'acumulen a l'entrada i provoquen el tap".

L’ACA ha calculat que, com a mitjana per a una ciutat de 200.000 habitants, la mala gestió de les tovalloletes humides i teixits similars genera "un sobrecost anual en el sistema de sanejament d'uns 150.000 euros".

L'ús massiu i sovint inadequat de les tovalletes humides provoca cada any a Europa unes despeses de entre 500 i 1.000 milions d'euros, segons l'informe Toilets are not a bin! publicat l'octubre del 2014 per EurEau (Federació Europea d'Associacions Nacionals de Subministradors d'Aigua Potable). EurEau recorda que bona part d'aquestes despeses han de ser suportades pels ajuntaments (o d'altres entitats gestores dels sistemes de sanejament), i adverteix que els perjudicis econòmics continuaran creixent si els ciutadans no col·laboren en la gestió adequada d'aquests residus.

En el mateix sentit, les dades presentades a Congreso Nacional de Medio Ambiente (Conama-2012) per Asociación Española de Abastecimientos de Agua y Saneamiento (AEAS) indiquen que la gestió inadequada de residus de tovalloletes humides i altres productes similars provoca un increment del 18% en el cost de manteniment dels sistemes de sanejament.

Exemples d'un problema creixent

Els problemes tècnics en sistemes de sanejament a causa de residus com els de les tovalloletes humides s'han produït a Catalunya en ciutats com Terrassa, Martorell,  Cambrils, Manresa, Manlleu, Vidreres, Quart, Monistrol de Calders, Alcover i Mont-roig, segons l'Agència Catalana de l'Aigua.

"Per exemple, en el sistema de sanejament de Cambrils es produïa un problema pels continus embussaments de bombes; això ha comportat el canvi dels rodets i la hidràulica de les bombes, amb el cost que això ha representat", ha indicat un portaveu de l'ACA. A la depuradora d'Igualada també es té constància d'aquest problema, que es dóna sobretot quan les pluges són intenses (primavera o tardor). "L'aigua transportada en els col·lectors arriba barrejada amb aquestes fibres fins que arriben al pou de capçalera de la depuradora i provoca l’aturada de les bombes", concreta l'ACA.

Un residu amb aparença de paper

L'Agència Catalana de l'Aigua va posar en marxa al 2014 una campanya informativa per fer entendre els ciutadans que les tovalloletes humides no són degradables a l’aigua i que per tant s’ha de tractar com a residu sòlid, i mai llança-les al lavabo.
L'OCU (Organización de Consumidores y Usuarios) va fer l'estiu passat una campanya en aquest mateix sentit per al conjunt d'Espanya. Les tovalloletes humides no es desfan com el paper higiènic i, a més, sovint deixen anar fils que s'emboliquen amb altres residus formant taps que bloquegen les clavegueres i espatllen les depuradores, recordava l'OCU.


Documentació de l'ACA:
http://aca-web.gencat.cat/aca/documents/ca/sanejament/Flyer_Bones_Practiques_sanejament.pdf

Informe/declaració de la EurEau http://eureau.org/administrator/components/com_europublication/pdf/e805676ff5d3f3f34deb24e8a417f548-2014.10.24%20EurEau%20PP%20on%20Wet%20Wipes.pdf

Conama 2012:
http://www.conama2012.conama.org/web/generico.php?idpaginas=&lang=es&menu=86&id=2240&op=view&tipo=P

Informe de la OCU:
http://www.ocu.org/salud/cuidado-piel/noticias/toallitas-humedas-impacto