25 d’octubre 2015

Una iniciativa sorgida de la URV gestiona conreus de manera eficient

El grup de recerca científica MINOS, del departament d'Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automà­tica de la Universitat Rovira i Virgili (URV), treballa des del 1994 en àmbits com el desenvolupament de micro i nanotecnologies per a microsistemes químics, la recerca en tècniques avançades de processament de senyal per a ­sistemes multisensors i el desenvolupament d'aplicacions amb sensors de gasos i olfacte electrònic.

La definició de les línies de recerca d'aquest grup pot semblar molt allunyada de les aplicacions pràctiques. però el 2013 responsables de l'Associació de Defensa Vegetal (ADV) de l'avellana i conreus mediterranis de Reus es van posar en contacte amb investigadors de MINOS per a un projecte d'assessorament que s'ha acabat convertint en una empresa derivada (spin-off ) de la URV. L'ADV de l'avellana volia validar un model de prevenció d'una malaltia de les plantes que havien desenvolupat experts de la Univesitat de Girona. L'objectiu era saber si el sistema també seria útil per a conreus a les comarques de Tarragona, recorda Raúl Calavia, membre de MINOS i doctor en Enginyeria Electrònica...

Els membres del grup MINOS van desenvolupar un equip de sensors i de transmissió de dades per poder dur a terme la vali­dació que interessava a l'ADV de Reus i es van adonar que havien posat en pràctica un sistema molt versàtil. "Vam veure que aquests tipus de sistemes es ­podien adaptar amb facilitat a molts tipus de conreus, per ­poder cobrir diverses necessitats dels agricultors," recorda ­Raúl Calavia.

La idea havia sorgit gairebé per casualitat i el pas següent consistia a crear una empresa derivada de la URV per facilitar la transferència d'aquest coneixement científic al camp de l'agricultura.

El projecte de creació d'empresa presentat per aquest grup d'emprenedors va quedar en la primera posició en l'edició 2014 del programa TGN Talent, impulsat per l'Ajuntament de Tarragona amb l'objectiu d'afavorir la constitució d'empreses de valor afegit. A començaments del 2015, la iniciativa es va acabar formalitzant amb la constitució de l'empresa Green Smart Data SL, creada i participada per la URV i de la que també formen part com a socis fundadors Oriol González, Xavier Vilanova, Eduard Llobet, Raúl Calavia, Emma Amorós, Xavier Bielsa i Mercè Priego.

La idea de concepte és la creació de sistemes de sensors ambientals que permeten l'obtenció de dades que ajuden els agricultors a gestionar de manera eficient els conreus. "Els equips instal·lats sobre el terreny capten i envien dades de manera periòdica a un servidor central, on es processa la informació perquè l'agricultor o els tècnics responsables puguin millorar la gestió dels conreus", explica Calavia. D'aquesta manera es pot, per exemple, reduir el risc d'aparició de plagues o optimitzar el reg.

"La proposta principal de­ ­Green Smart Data és que podem oferir sistemes adaptats a les necessitats concretes de cada client o agricultor", destaca Calavia. El sistema permet instal·lar en els camps de conreu sensors de temperatura, humitat ambiental i del terreny, pluviometria o la presència d'aigua a les fulles de les plantes, un dels factors que facilita la propagació de fongs i malalties. Un dels equips més innovadors amb què treballa ­Green Smart Data és un sensor de radiació solar que s'ha instal·lat en el camp experimental de la Facultat d'Enologia de la URV per tal de conèixer si la quantitat de llum solar que incideix en les vinyes afecta la qualitat del vi.

"A finals d'aquest any volem incorporar nous dispositius a la nostra oferta, des d'anemòmetres -per conèixer la velocitat del vent- fins a den­dròmetres, uns aparells que permeten determinar els períodes de creixement dels arbres; de manera que els agricultors tindran informació més bona per gestionar, de manera més eficient, elements tan importants com el reg", indica Calavia.

Els tècnics i agricultors poden trobar en aquesta nova empresa sorgida de la URV un grup d'experts que dissenyen i posen en funcionament un sistema de sensors adaptat a les necessitats de cadascuna de les zones agrícoles que es vulgui optimitzar. "Green Smart Data ha posat en marxa, durant els últims mesos, sistemes de sensors en camps de conreu de Girona, Lleida, Tarragona, les Terres de l'Ebre i La Rioja. Aquests equips instal·lats ajuden a gestionar camps de conreu d'oliveres, nogueres, vinya, pomeres i blat de moro.

La URV també aposta per les 'spin-off' 

La Universitat Rovira i Virgili (URV) ha intensificado durante los últimos años su esfuerzo de promoción de iniciativas empresariales relacionadas con el trabajo de sus profesores e investigadores. La lista de spin-off de la URV está formada en la actualidad por 11 empresas con participación de emprendedores de esta universidad. Las spin-off de la URV son Aplicat, Biosfer Teslab, Flux, Green Smart Data, Iber, Imicroq, Medcom Advance, NT Sensors, Proteux DX, Staitec y W3IS2.

La Unidad de Valorización de la URV, a través de URV Emprèn, asesora y acompaña a estos proyectes empresariales de constitución de las iniciativas emprendedoras. Además, dos empresas impulsadas por titulados de la Rovira i Virgili han sido reconocidas como start-up de la URV: Ongest Gestiones y Servicios Internet SL e Insta Serveis Jurídics Ambientals SCP.


[Article publicat el 16 d'agost de 2015 a la pàgina 'De la ciència al mercat', del suplement setmanal d'economia 'Diners' del diari La Vanguardia. Text: Joaquim Elcacho.]

Hemeroteca LV http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/2015/08/16/pagina-12/95783908/pdf.html?search=Green%20Smart%20Data