08 de setembre 2014

L'empresa catalana DMP posa en marxa un cultiu de gírgoles amb base científica

L'esforç d'un grup de professionals i científics encapçalat per Javier Aguilera i Josep Maria Lanau ha fet possible la creació a Lleida d'una nova empresa dedicada al cultiu i comercialització de bolets. Delicious Mushroom Produce SL (DMP) neix amb el suport financer d'un hòlding holandès amb l'objectiu de produir bolets de gran qualitat i valor afegit, obrint mercat a les grans superfícies comercials.

El director de qualitat i director tècnic de DMP és Josep Maria Lanau, doctorat en micologia aplicada per la Universitat de Barcelona (UB) i una de les persones que va participar -fa gairebé una dècada- en el desenvolupament de Xop-Conserves de Ponent, la primera empresa derivada creada a Catalunya per a la producció de bolets conreats.

DMP pretén especialitzar-se en bolet fresc, "principalment de cultiu, però durant la temporada també bolet silvestre, amb les grans superfícies comercials com a principal client potencial", explica Lanau. "Per començar, DMP se centrarà en la producció de la gírgola flor, una varietat de bolet de gran qualitat sobre el qual tenim el saber fer de cultiu i en el futur és possible que ens plantegem el cultiu d'altres bolets, depenent de la tendència del mercat en cada moment", indica aquest professional que es va doctorar defensant una tesi sobre una de les varietats de la gírgola, la gírgola de card (Pleurotus eryngii).

La incorporació de capital europeu en el projecte pot permetre també la comercialització de bolets de cultiu que es coneixen poc al mercat espanyol com el shimeji o gírgola de faig japonesa (Hypsizygus marmoreus), que actualment no es conrea ni a Catalunya ni en cap altra part d'Europa. La companyia no descarta la importació de productes conreats en països on la producció i consum d'aquest tipus de bolets estan consolidats des de fa segles.

"En la primera fase de l'empresa, ens centrarem en la producció de bolets que coneixem, com la gírgola flor o la gírgola normal, i a poc a poc plantejarem nous reptes i innovacions", explica Josep Maria Lanau reconeixent que "el mercat sol ser reticent a nous productes i fa falta molta feina comercial per introduir aquests productes, sobretot a les grans superfícies comercials".

"Si hi ha alguna cosa que ha quedat de l'experiència de la desapareguda empresa derivada de la Universitat de Barcelona Xop-Conserves de Ponent és que es pot donar prestigi al mercat dels bolets i demostrar que els bolets de cultiu poden tenir una qualitat excepcional", afirma el director tècnic de DMP.

DMP va ser constituïda com a empresa a Lleida el mes d'abril passat i incorpora persones amb una àmplia experiència al sector dels cultius micològics. Javier Aguilera, director comercial de DMP, detalla que després del procés de preparació de les instal·lacions -els hivernacles de DMP estan situats a la carretera de Puigverd d'Agramunt- la producció de bolets es podria iniciar al setembre. El sistema de cultiu que utilitzarà DMP s'inspira en el treball desenvolupat inicialment per Enric Gràcia i Ramon Arqués a Xop-Conserves de Ponent.

En l'àmbit empresarial, "DMP és un projecte completament nou, amb capital internacional que ens permetrà treballar amb solidesa, i amb el coneixement tècnic, científic i comercial de les persones que estem apostant per aquesta iniciativa de cultiu i comercialització de bolets de qualitat", destaca el director comercial. El mateix Javier Aguilera ha estat el principal responsable de la recerca de capital per posar en marxa el projecte i l'encarregat d'aconseguir els primers clients i de crear una xarxa de comercialització.

En la primera fase del projecte, DMP es posa en marxa amb 11 persones contractades, "i l'objectiu d'assolir la vintena quan la temporada de cultiu estigui en plena producció", indica Javier Aguilera.

Xop-Conserves de Ponent, una 'spin-off' de la UB

Una de les primeres experiències a Catalunya d'incorporar el coneixement científic al cultiu de bolets es remunta a l'spin-off de la Universitat de Barcelona Xop-Conserves de Ponent SL, un projecte sorgit fa deu anys de la mà de Ramon Arqués, un pagès emprenedor de les Garrigues, i Enric Gràcia, professor del departament de biologia vegetal de la Universitat de Barcelona i expert en micologia aplicada. Arqués produïa gírgoles als seus hivernacles de Juneda i va contactar amb el professor Gràcia perquè estava convençut que la ciència podia aportar millores importants en el sector dels bolets conreats.

El projecte es va concretar amb el desenvolupament d'una tècnica per a la producció comercial d'una varietat que passaria a denominar-se gírgola flor, una gírgola de mida molt menor que la conreada tradicionalment però amb unes característiques que li aporten més valor afegit, especialment per tractar-se d'un bolet amb menys aigua, molt més sabor i una vida comercial útil més llarga. "El projecte va acabar aconseguint un bolet de qualitat gurmet i, després d'un any de feina, vam començar a comercialitzar el producte en una gran superfície comercial i a obrir nous mercats a poc a poc", recorda Josep Maria Lanau, un alumne del professor Gràcia que es va incorporar a aquesta iniciativa empresarial el setembre del 2004. "Vam posar en marxa per primera vegada una línia de qualitat en aquest tipus de bolets, vam reinventar l'envasat en aquest sector i vam obrir noves línies de productes elaborats, conserves i olis i vinagres aromatitzats", recorda Lanau.

La iniciativa semblava tenir futur, però el febrer del 2011 Xop-Conserves de Ponent SL es va veure forçada a suspendre la seva activitat per problemes econòmics. Poc després, un grup d'inversors de les comarques de Lleida va refundar el projecte amb l'empresa Cultius Micològics SL, però l'intent de recuperació va durar només dos anys.

[Article publicat el 27 de juliol de 2014 a la pàgina 'De la ciència al mercat', del suplement setmanal d'economia 'Diners' del diari La Vanguardia. Text: Joaquim Elcacho.

Passeu cada diumenge pel punt de venda habitual i no us perdeu els articles d'aquesta secció en l'edició paper de La Vanguardia. També en l'edició digital Premium, per a subscriptors.]