28 de setembre 2014

La revista 'Science' elogia el Papa Francesc per la seva defensa del medi ambient

Vegeu article a La Vanguardia Natural
Les relacions entre la jerarquia catòlica i la comunitat científica han passat moments de dificultats i enfrontaments al llarg de la història. Ara, la figura del Papa Francesc sembla haver reconciliat postures, almenys pel que fa a alguns dels problemes clau que afecten el medi ambient.

L'indicador més evident d'aquesta nova etapa ha estat la publicació, el passat 19 de setembre a la revista Science -editada per l'Associació Americana per a l'Avanç de la Ciència- d'un article editorial i un article signat per científics en els quals, respectivament s'elogia obertament el paper del Cap de l’Església catòlica en la defensa de la natura i es destaca la importància dels líders religiosos en aquest cas, de l'Església catòlica en la conscienciació ciutadana sobre problemes com la pobresa, el consum i la degradació ambiental.


"La guerra contra la degradació del medi ambient té un nou i poderós aliat: el Papa Francesc", afirma textualment l'article editorial de Science signat per Marcia McNutt, geofísica i editora en cap en aquesta prestigiosa revista. L'article editorial, titulat El Papa aborda la sostenibilitat, recorda la celebració el passat mes de maig d'una reunió d'estudi i debat, organitzat conjuntament per l'Acadèmia Pontifícia de les Ciències i de l'Acadèmia Pontifícia de les Ciències Socials en la Sostenibilitat en el que es van aprovar "algunes de les seves declaracions mediambientals més forts fins ara, trucant a tots a assumir la responsabilitat personal i redirigir la nostra relació amb la natura per garantir l'habitabilitat i sostenibilitat futures d'aquest planeta".

Marcia McNutt explica que els problemes que motiven la presa de posició per part del Vaticà "no són diferents de les que es refereixen a la comunitat científica: l'esgotament de recursos no renovables, la pèrdua de serveis dels ecosistemes, i els riscos de canvi climàtic ". L'editorial destaca que a més d'assumir la importància d'aquests problemes des del punt de vista científic, el Vaticà contribueix a l'adopció de mesures recordant que "és la nostra responsabilitat moral de llegar un planeta habitable a les generacions futures".

Un lideratge moral que s'ha d'aprofitar 

En un article d'opinió a Science, els professors Partha Dasgupta (Universitat de Cambridge, Regne Unit) i Veerabhadran Ramanathan (Universitat de Califòrnia, a San Diego, EUA) destaquen que el lideratge moral de jerarquies eclesiàstiques com la catòlica poden tenir un paper fonamental en la solució de greus problemes de la societat moderna com la pobresa, el consum i el medi ambient.

"L'auge de l'economia de mercat i la recerca d'un creixement en els beneficis i el producte intern brut (PIB) han fomentat un comportament que està en contradicció amb la recerca del bé comú", afirmen aquests autors.  "Trobar maneres de desenvolupar una relació sostenible amb la natura requereix no només la participació de científics i líders polítics, sinó també el lideratge moral que les institucions religioses estan en condicions d'oferir", apunten Partha Dasgupta i Veerabhadran Ramanathan.