01 de març 2013

Descobreixen a Granada el fòssil més antic d'Europa corresponent a una espècie humana

Diverses perspectives del queixal Foto: Jordi Mestre/IPHES
Un queixal d'un infant d'uns 10 anys d'edat trobat al jaciment arqueològic Barranco León, al municipi d'Orce (Granada) pot ser considerat a partir d'ara com el fòssil d'una espècie humana més antic localitzat al continent europeu.

Els estudis i datacions portats a terme durant els últims anys mostren que aquest molar decidu (dent de llet) pertany a un individu que va viure fa 1.400.000 anys i confirmen que la sortida d'Àfrica dels homínids es anterior al que indicaven fins ara els fòssils identificats. Fins ara, el títol de primer europeu coengut l'ostentava una mandíbula humana datada en fa 1.200.000 anys, localitzada a la Sima del Elefante, a Atapuerca (Burgos). Cal recordar però, que en tots dos casos es tracta de fòssils d'humans diferents a l'Homo sapiens (que va arribar al continent europeu fa uns 45.000 anys).

El nou fòssil d'Orce (trobat en la campanya d'excavació del 2002) ha estat presentat avui a Granada de forma paral·lela a la publicació on line de l'estudi científic a la revista Journal of Human Evolution. El treball de recerca ha comptat amb la participació dels investigadors ICREA adscrits a l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), Bienvenido Martínez-Navarro i Jordi Agustí.

2 comentaris:

Mercè Piqueras ha dit...

No he llegit l'article original, només els comentaris fets des del gabinet de premsa --molt eficaç, per cert-- de l'IPHES, però m'agradaria saber per què és més antiga aquesta dent que la que es va trobar en el mateix lloc (Barranco León) i va ser descrita ja fa 12 o 13 anys. A més, si els autors reconeixen que és una resta humana, vol dir això que ara accepten que l'home d'Orce va existir, malgrat haver-o negat durant molt de temps?

Quim ha dit...

La dent que es descriu va ser trobada al 2002. A ara es publica l'estudi científic. Sobre el llarg i difícil debat de 'l'home d'Orce', jo diria que moltes dades científiques indicaven que el fòssil de la discòrdia no era d'un humà (o d'un homínid); tot i amb això, a Orce havien indicis (restes de fogueres, p.e.) que feien pensar que hi van viure 'humans' fa més d'1 milió d'anys. Ara, s'ha trobat un fóssil, s'ha fet la datació i s'ha publicat l'estudi; per tant, si cap estudi nou no diu el contrari, queda demostrar que a Orce van viure humans fa 1,4 milions d'anys. El professor Josep Gibert -en la meva opinió, un bon científic- estaria content d'aquesta demostració. Salutacions, Joaquim Elcacho