14 de febrer 2013

Els residus de medicaments que arriben als rius altera el comportament dels peixos

La perca es veu afectada pel medicament oxazepam
Les restes dels medicaments que fan servir els humans i arriben als rius a través de les aigües residuals poden alterar la conducta dels peixos que viuen en aquestes aigües, segons un estudi portat a terme a Suècia i que publica aquesta setmana la revista 'Science'. La investigació ha comprovat que la presència de petites quantitats d'oxazepam (principi actiu de diversos medicaments contra l'ansietat) a l'aigua provoca alteracions notables en la conducta de la perca de riu ('Perca fluviatilis').  En concret, els experts de la Universitat d'Umea han observat que els peixos medicats involuntàriament amb oxazepam abandonen més els amagatalls que fa servir aquesta espècie per protegir-se dels predadors i adopta conductes menys socials.

Aquest és un dels primers estudis que demostra que les restes de medicaments que arriben als rius poden alterar la conducta dels peixos i, de forma indirecta, el conjunt del seu ecosistema. Estudis anteriors, però havien mostrat que la presència d'aquest tipus de residus poden alterar també l'equilibri hormonal dels peixos. Alguns dels estudis internacionals més destacats en aquest àmbit han estat realitzats per l'equip que dirigeix el professor Damià Barceló, director de l'Institut Català de Recerca  de l'Aigua (ICRA).

Els resultats del nou estudi portat a terme a Suècia han estat presentats avui a la conferència anual de l'Associació Americana per a l'Avenç de la Ciència que se celebra a Boston (EUA). El professor Jerker Fick, un dels seus responsables, ha indicat que "la solució d'aquest tipus de problemes no és que els pacients deixin el tractament que necessiten sinó que les plantes d'aigües residuals estiguin preparades per filtrar aquests residus i evitin la contaminació dels rius".