31 de gener 2013

Els científics han d'adaptar-se a canvis com la independència, diu un columnista de 'Nature'

Colin Macilwain, periodista especialitzat en política científica i col·laborador habitual de la revista 'Nature', dedica aquesta setmana el seu article d'opinió/anàlisi en aquesta prestigiosa revista als reptes de la ciència i els científics davant processos com els què podrien concloure amb la independència d'Escòcia, Quebec o Catalunya.
Macilwain explica que hi ha molts científics escocesos que tenen por -o estan en contra- de la possible independència, entre d'altres coses, perquè podrien perdre la possibilitat d'accedir a les convocatòries o ajudes per a projectes científics del Regne Unit...



El columnista, en canvi, defensa la resta de científics que consideren que Escòcia podria ser independent sense que això suposes un problema irresoluble en matèria de recerca científica. Destaca que Escòcia hauria d'esforçar-se per invertir en ciència i, a més, podria dedicar els seus esforços als temes que més l'interessen.
L'autor també recorda que existeixen alguns països que han posat en marxa el seu sistema de recerca des del no res molt recentment, com Irlanda; o que organismes com l'European Research Council ha guanyat credibilitat i prestigi en només sis anys de vida.
Respecte de Catalunya, Macilwain indica que ja fa temps que els seus científics miren més cap a Europa que cap a Madrid, i recorda que en convocatòries competitives com els Grants de l'European Research Council, Catalunya aconsegueix molts millors resultats que la resta de l'Estat espanyol. Tot té les seves complicacions, apunta Macilwain, però si és només per la ciència, Escòcia està preparada per a la independència. 

Columna d'opinió a 'Nature': http://tinyurl.com/b4x3m4v

1 comentari:

Felipe ha dit...

Lo comparto por Facebook