10 de gener 2013

Catalunya estrena un nou centre de recerca fruït del mecenatge

Un donatiu de nou milions d'euros de la Fundació Cellex, que presideix Pere Mir, ha fet possible la creació del nou Centre de Recerca Biomèdica Cellex, un nou espai per al treball dels professionals de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), annex a l'Hospital Clínic de Barcelona. Les instal·lacions del nou centre han estat presentades oficialment aquest matí.  
El mecenatge de la Fundació Cellex, junt a les aportacions d'altres administracions, han fet possible la reforma i equipament de 5.150 m2 de laboratoris, serveis científics i tecnològics i espais annexos a les cinc plantes de l’ala sud de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, on treballaran 200 investigadors procedents de 23 grups de recerca diferents. Es tracta d’un espai equipat amb les darreres tecnologies i comoditats que respecta l’arquitectura externa original...

L’IDIBAPS és un centre de recerca pioner vinculat a l’Hospital Clínic de Barcelona, la Universitat de Barcelona i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (IIBB-CSIC), que forma part de la Institució CERCA (Centres de Recerca de Catalunya) de la Generalitat de Catalunya. Amb més de 900 articles originals publicats el 2011 en revistes internacionals de primer nivell, i un pressupost anual al voltant de 20 milions d’euros, l’IDIBAPS és un dels centres de recerca biomèdica més productius de Catalunya i Espanya. A més, encapçala el rànquing de l’Instituto de Salud Carlos III dels divuit Institutos de Investigación Sanitaria acreditats a tot l’Estat.
Els nous espais de l’IDIBAPS, que es coneixeran com a Centre de Recerca Biomèdica CELLEX, acullen més de 2 exterior original, ja que l’edifici centenari de la Facultat de Medicina de la UB està catalogat com a bé cultural d’interès local dins el patrimoni arquitectònic de l’Ajuntament de Barcelona. A l’interior hi tindran cabuda equips de l’IDIBAPS procedents de les àrees de recerca en què s’estructura aquest Institut: oncologia, cardiologia, malalties autoimmunes, malalties infeccioses, malalties respiratòries, neurociències i malalties neurodegeneratives, nefrologia i urologia.
La Fundació CELLEX, una entitat amb deu anys d’antiguitat, dóna suport a la recerca científica principalment a Catalunya i afavoreix la promoció científica del talent. En aquests moments finança 27 projectes per un import global de 55 milions d’euros. Aquesta dada la converteix en un mecenes principal de la recerca catalana. El Centre de Recerca Biomèdica CELLEX presentat avui reforça la competitivitat internacional de l’IDIBAPS en un moment complicat per a la recerca a Europa i al món. Un Institut més fort augmenta les possibilitats d’accedir a recursos econòmics nacionals i internacionals per seguir desenvolupant una recerca innovadora al servei dels ciutadans.