28 de novembre 2012

Els 'homes' del temps també podrien informar del risc de patir la grip

La informació meteorològica que es facilita en els mitjans de comunicació podria ser complementada en el futur immediat amb dades sobre el risc de patir la grip. De fet, en algunes cadenes de televisió ja es fa una cosa similar informant dels nivells de pol·len a l'atmosfera, de gran utilitat per a les persones amb problemes d'al·lèrgia.
L'edició d'aquesta setmana de la revista 'PNAS' presenta un estudi d'experts nord-americans que han fet servir tècniques de predicció meteorològica per elaborar previsions de brots epidèmics de grip. Aquest sistema podria ajudar a millorar la informació sobre les mesures de prevenció i atenció sanitària. A Catalunya, per exemple, el departament de Salut ja disposa d'un sistema de vigilància de l'epidèmia de grip però a la pràctica no s'utilitza gaire per informar preventivament a la població. 
Els experts nord-americans expliquen que la nova previsió sobre onades de grip seria tan útil com la informació meteorològica quan hi ha risc de pluges (que ens ajuda a saber si hem de sortir o no amb el paraigües). Així, la nova previsió de la grip ens ajudaria a incrementar les mesures de prevenció de la infecció. Potser no caldria sortir amb mascarà però si que es podrien prendre mesures simples com millorar la higiene de les mans o recollir acuradament els mocadors de paper usats.

Nota de premsa del National Center for Atmospheric Research  http://ves.cat/bF3b