12 d’abril 2011

Elixir d'ou. Un altre producte miraculós

Llegeixo al diari 'Ara' un parell de reportatges -10/04/11 i 12/04/11-
sobre un producte que denominen "elixir d'ou".
Per començar, em crida l'atenció que el primer dels reportatges indiqui que
l'elixir d'ou s'està venent a 600 persones a Barcelona, i que "el preu
actual [de cada dosi-xeringa d'aquest producte] és 1,5 euros"; i tot
seguit digui que l'inventor-venedor del producte (Joan Cunill,
veterinari) "es mostra confiat que en qüestió d'un mes ja podran tenir
el vistiplau administratiu per comercialitzar-lo".
A banda de les múltiples afirmacions que, personalment, considero
criticables en el contingut del reportatge, em sembla simptomàtic que
es doni credibilitat a una persona que afirma que, "si et prens
l'elixir diàriament viuràs eternament amb el mateix aspecte que tens
ara...".
Em sap greu perquè ara potser estic despertant la curiositat però que
consti que sóc escèptic davant qualsevol producte o tractament que
s'autoconsideri miraculós. En concret, personalment crec que el tractament
del tema en aquests reportatges és totalment erroni.
Respecte a l'invent del sr. Cunill, si algun dia es demostra que té
efectes positius per a la salut humana el felicitaré, de moment em
sembla que actua de forma molt poc ètica i s'aprofita de la innocència
de la gent (tant de bo que no faci mal a ningú).

10 comentaris:

Salvador Macip ha dit...

Molt d'acord. Em va semblar increïble el tractament que va donar-li l'Ara a un producte que ningú ha demostrat científicament que funciona. El diumenge vam fer un breu cara a cara al Via Lliure de RAC1 amb el senyor Cunill i el meu argument va ser bàsicament que primer cal demostrar el que es diu. Molta irresponsabilitat per part dels mitjans i els "científics".

JM ha dit...

Home a mi hem sembla que si ho ha provat amb 600 persones, i hi ha una satisfacció generalitzada si que es pot plantejar que realment pot funcionar en algun grau. A mi hem sembla que a l'entrevista hi ha influit molt el sensacionalisme del diari Ara, però es deixa clar que el producte està en proves.

Quim ha dit...

En resposta a JM: És totalment irresponsable -i fins podria ser perseguit judicialment- que un veterinari fabriqui un producte amb suposades característiques farmacològiques del qual no se sap la composició i el vengui -en proves- a 600 persones. Vist d'una altra manera: aquest veterinari està experimentant amb 600 persones i a més els hi cobra perquè ells facin de 'conillets d'indies'. Espectacular!!!

Unknown ha dit...

per provar-ho no passa res! quan cops heu anat al metge i us ha dit provi aquest medicament i si no li va be torni d'aqui una setmana! que passa que els metges si poden fer servir als seus pacients com a conills d'indias?

JM ha dit...

Te raó Joaquim Elacho, però vosé no ha fet la correcta diferenciació entre el que és un prodcute farmacològic, i el que és un suplement alimentari proteinic.
S'està parlant simplement d'ou, en condicions diferents a les naturals. Vosté pot dir el que cregui convenient, pero argumentar que seria perseguilble judicialment basant-se en suposicions, sense coneixer el producte, que està registrat,és difamar.
Aquí la pregunta és, si l'ou té aquest poder de regeneració (que no ho sé), però en cap cas una irresponsabilitat.

Solé Rusiñol ha dit...

Un ou, si es gallat, es a dir fecundat, ja t'he cel-lules pre-embrionaries. Per si sol o només amb calor neixerá un pollet. Jo no crec que aquestes cel-lules facin cap mal al cos humá, ans el contrari, pot esser que ajudin a regenerar les envellides.O així m'ho sembla.

Anònim ha dit...

http://www.tv3.cat/videos/4101352

fa temps que segueixo la investigació del sr. Cunill i de moment comença a tenir el recolzament de certes universitats i estudis.
Però s'ha de dir que l'article de l'Ara només buscava captar l'atenció, sense aprofondir massa en el tema i dades cientifiques.

Joan d l S. ha dit...

Si les 600 persones són voluntàries, no hi ha res a dir. Si a més pateixen alguna malaltia que la medicina no els soluciona, encara que sigui un efecte "placebo", què més dóna?
L'artrosi, no la cura ningú, doncs si la pots evitar, quin mal hi ha?
El gréu problema són els grans laboratoris i les milionades que perdran en medicaments que moltes vegades no derveixen per res, només per treure'ns els diners.
On s'ha d'anar per veure al Dr. Cunill? Vull pal·liar la meva dolorosa artrosis per què no vagi a més. Gràcies.

Anònim ha dit...

Totalment d'acord amb en Joaquim Elcacho. Aquest senyor és un venedor de fum que no té ni idea de quins són els mecanismes fisiològics que expliquen les capacitats suposadament miraculoses del seu producte (a dia d'avui ja a la venda pel mòdic preu de 100 eur la caixa de 60 dosis). Utilitza gent desesperada amb problemes mèdics irresolts i els fa creure que "va bé per a tot". Té una retòrica impecable, molt afable, tracte humà i proper per convèncer del que explica i vol vendre. Però per a qualssevol persona amb un mínim de coneixements tot el que diu és un insult al mètode científic, acostant-se molt a l'estafa.
Si el producte funciona més enllà del que funciona la ingesta d'un ou normal demostri-ho, aporti dades estadístiques contrastables i expliqui exactament quin és el mecanisme que fa tant miraculós aquest producte. I si ho publica faci-ho en revistes científiques amb un mínim de prestigi, que 600 persones s'ho prenguin i tots alhora diguin "visca Excelvit" no és prova de res, més enllà d'una fe cega en un producte del qual no se n'ha demostrat científicament la utilitat.
En època de crisi tothom busca gurús i salvadors miraculosos però siusplau no ens deixem enredar que hi ha molt de viu.

Anònim ha dit...

La verdad es que he estado en el hospital veterinario y he visto como procesa dichos huevos; es la manera más tonta de engañar a las personas que están desesperadas en un intento por curar alguna enfermedad crónica. Quisiera que algún día un buen grupo tanto de investigadores científicos como investigadores de timos fueran a visitarle ya que hace unas cosas muy poco éticas y no es justo que engañen a la gente. Ya podrían comenzar por eso de:"experto en embriología"