17 de març 2014

Goldemar, 'spin-off' de la UPC, crea un material que millora els filtres de purificació de l'aire

La delegació d'empresaris que acompanyava el president de la Generalitat, Artur Mas, en la visita oficial a Israel el mes de novembre passat, incloïa una representació de la companyia de base científica Goldemar Solutions SL, una spin-off de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) especialitzada en el desenvolupament de materials avançats per a aplicacions en l'àmbit de la purificació de l'aire i de l'eliminació d'emissions contaminants.

Goldemar va aprofitar la visita a Israel per entrar en contacte amb una empresa especialitzada en la fabricació de màscares de gas com les que utilitzen els soldats. El material desenvolupat per Goldemar, a còpia d'agrupacions de partícules d'or, poden millorar l'eficiència en l'eliminació de contaminants als filtres d'aquest tipus de màscares.

Uns mesos abans, a Washington, Goldemar va presentar la seva tecnologia al departament de Defensa dels Estats Units per a una possible utilització en la depuració de l'aire en submarins.

Més aplicacions dels materials desenvolupats per aquesta jove empresa amb seu al Parc Científic de Barcelona... "Estem treballant amb una multinacional dels electrodomèstics per instal·lar el nostre material en un filtre d'un aire condicionat domèstic, de manera que en el mateix procés de circulació de l'aire es realitzi una eliminació dels elements contaminants", explica Ernest Mendoza, soci fundador i director de Goldemar.

Exemples pràctics de bones experiències...

En un altre exemple pràctic, el material desenvolupat per Goldemar pot convertir -per oxidació- el perillós monòxid de carboni en diòxid de carboni, innocu per a les persones, o pot neutralitzar els compostos orgànics volàtils -com el formaldehid- que provoquen contaminació a l'interior dels habitatges. El material creat per Goldemar conté partícules molt petites d'or (agrupacions d'uns 45 àtoms, que mesuren aproximadament un nanòmetre) que actuen com catalitzador o accelerador del procés d'oxidació de les molècules contaminants, sense que aquest procés provoqui desgast a les partícules d'or. Per tant, el material no és gaire costós i es manté inalterable durant un llarg període de temps.

Ernest Mendoza va completar el postdoctorat al Regne Unit amb una beca de tres anys de la Generalitat, i de retorn a Catalunya, l'any 2006, es va incorporar com a investigador a l'Institut Català de Nanotecnologia amb un contracte del programa Ramón y Cajal (finançat pel ministeri d'Economia i Competitivitat). Durant aquest període de formació i inici de la carrera com investigador, Mendoza va descobrir un mètode senzill per fabricar clúster d'or, unes partícules que tenen la propietat de rovellar diversos tipus de molècules que contaminen l'aire i que poden tenir múltiples aplicacions en la depuració i millora de la qualitat de l'aire. El sistema inventat per Mendoza per a la fabricació d'aquestes partícules era molt innovador i fàcilment industrialitzable.

"Amb tota una carrera en què pràcticament sempre havia fet d'investigador no tenia gaire idea de què pot suposar la creació d'una empresa de base científica, però en aquell moment, el 2009, es va engegar el programa EcoemprenedorXXI i em va despertar la curiositat", recorda Ernest Mendoza. Aquest programa de creació i d'acceleració d'empreses en l'àmbit de les tecnologies netes que promou Barcelona Activa i La Caixa va permetre al jove investigador aconseguir la formació necessària per posar en marxa el primer projecte empresarial. El 2009, Mendoza havia passat a ser investigador del laboratori de Nanomaterials Aplicats de la UPC però va decidir compatibilitzar aquesta dedicació investigadora amb la creació d'una empresa. Com a resultat d'aquest procés, Ernest Mendoza i el també investigador de la mateixa universitat Jordi Llorca van constituir el desembre del 2010 l'empresa Goldemar Solutions SL, com un spin-off de la UPC.

Després d'un procés inicial d'estudi de viabilitat de la tecnologia i de recerca de capital, l'empresa ha començat la fase definitiva de captació dels primers clients i de desenvolupament d'aplicacions.

"Es parla molt del model americà mitjançant llicències i de start-up, i jo crec en aquest model. Si volem fer investigació de qualitat i fer arribar els resultats al mercat, aquest és un bon camí", explica Mendoza.

Primers guardonats del programa EcoEmprendedorXXI

Goldemar Solutions va guanyar l'estiu del 2011 la primera edició del premis EcoEmprendedorXXI, amb una dotació econòmica per valor de 20.000 euros, així com l'oportunitat de participar en un curs d'acceleració empresarial a la Universitat de Cambridge i en un Pont Tecnològic i d'Innovació. Ernest Mendoza, soci fundador i director de Goldemar, reconeix que el premi EcoEmprendedorXXI i el curs de formació van ser decisius en la creació d'aquesta empresa sorgida de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

EcoEmprendedorXXI és un programa de creació i d'acceleració d'empreses mitjançant una iniciativa de formació a mida per a emprenedors de base tecnològica. El programa compta en l'actualitat amb el suport de La Caixa, Barcelona Activa, Biocat, KIC Innoenergy i Microsoft i es desenvolupa en els àmbits de les ciències de la vida (BioEmprendedorXXI), les tecnologies netes i la sostenibilitat (EcoEmprendedorXXI) i les TIC (EmprendedorXXiDigital).

Durant les cinc primeres edicions, dels 120 projectes seleccionats i acompanyats en les primeres etapes, 77 han acabat constituint la pròpia empresa.

[Publicat el 16 de març de 2014 a la pàgina 'De la ciència al mercat', del suplement setmanal d'economia 'Diners' del diari La Vanguardia. Text: Joaquim Elcacho. 

No us perdeu cada diumenge els articles d'aquesta secció en l'edició paper de La Vanguardia i l'edició Premium, per a subscriptors.]