15 de desembre 2013

Aeris, una empresa experta en el tractament biològic d’aigües contaminades i males olors

Els quatre fundadors d’Aeris Tecnologías Ambientales SL van iniciar la seva carrera professional com a investigadors del grup de tractament d’efluents líquids i gasosos (Genocov) del departament d’Enginyeria Química de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El grup Genocov treballa des de fa més de vint anys en el desenvolupament de tecnologia per a la depuració d’aigües residuals i de gasos contaminats i l’experiència dels seus investigadors ha contribuït a situar la UAB entre les universitats més destacades d’Europa en aquest camp.

“Fa uns anys vam detectar una demanda del mercat de les noves tecnologies de depuració d’aigües i gasos, tant en organismes públics que gestionen les plantes depuradores com del sector privat, i quan l’any 2009 vam veure que podia ser una sortida professional, vam decidir crear l’empresa”, explica Óscar Prado, cofundador i director d’Aeris.

Per a un grup d’investigadors especialitzats en Enginyeria Química, la creació d’una empresa no era una tasca fàcil. “Alguns de nosaltres havíem treballat en empreses, però cap no havia dirigit o gestionat directament una companyia privada, per això va ser molt important néixer com un spin-off i poder disposar del suport i els serveis de la UAB i del seu Parc de Recerca”, reconeix Prado.
“L’Autònoma té bons professionals que ens han donat molt suport en temes com demanar subvencions, constitució de l’empresa, gestió financera, publicitat i màrqueting”.

En un mercat com el de la depuració d’aigües i gasos –molt especialitzat i dominat per les grans empreses–, Aeris pretén fer-se un lloc amb una oferta de productes diferenciats. I la diferència principal és que aquesta empresa sorgida de la UAB ofereix el disseny, la construcció i el control de sistemes amb tractaments biològics, a diferència dels tractaments químics que s’utilitzen de forma més habitual en aquest sector. “Els sistemes biològics que hem desenvolupat són igual d’eficaços que els tractaments fisicoquímics tradicionals i molt més barats d’operar”, destaca Prado.

[Fragments inicials del reportatge publicat diumenge 15 de desembre 2013 a la pàgina 'De la ciència al mercat' del suplement d'economia de La Vanguardia ('Diners'). Disponible en edició paper de 'La Vanguardia' i en edició electrònica Premium -de pagament i per a subscriptors-]