14 de novembre 2013

La única cosa positiva de la sentència del cas Prestige és que va ser llegida en gallec

(Comentari breu emès al programa de ràdio 'El món a RAC-1' el 14 de novembre 2013. 08:10 hores)

La costa gallega pot demanar ajuda a milers de voluntaris sempre que li faci falta però és evident que no pot refiar-se de la justícia. La sentència llegida ahir a l'audiència provincial de A Corunya només té un aspecte positiu, i és que va ser llegida en gallec.

No ens queda ni el consol de pensar que la tragèdia del Prestige faria canviar la història del tractament dels delictes ecològics.

Tothom pensava que després d'aquella marea negra es modificarien les lleis internacional per evitar una nova tragèdia però la realitat del mercat del petroli és molt difícil de canviar.

És cert que la Unió Europea ha prohibit la navegació de vaixells com el que es va enfonsar a Galícia però molts experts reconeixen que no es pot garantir que aquesta prohibició es compleixi al 100%....

I a Espanya, les coses tampoc han canviat gaire. Si demà es tornes a produir un cas com el del Prestige, les autoritats continuarien sense tenir una  normativa clara d'actuació  i els responsables tornarien a escapar-se d'anar a la presó i pagar les conseqüències.

No tenim cap interès personal en veure el capità Mangoures entre reixes però és evident que en la tragèdia del Prestige encara no s'ha fet justícia.

Joaquim Elcacho, periodista especialitzat en medi ambient i ciència, coordinador de La Vanguardia Natural, canal de medi ambient de LaVanguardia.com