03 de novembre 2013

Bioibérica posa al mercat un test per al diagnòstic personalitzat de l’artrosi de genoll

Els nous coneixements científics, en especial els relacionats amb la genètica, obren el camí d’un nou concepte científic: la medicina personalitzada. A partir de la informació que s’aconsegueix analitzant l’ADN de cada persona, es poden fer diagnòstics millors i dissenyar els tractaments més adequats. Fins i tot es pot arribar a conèixer-ne els resultats per endavant.

Després d’un llarg procés d’investigació i desenvolupament, Bioibérica Farma –la divisió farmacèutica de la companyia Bioibérica– ha posat al mercat aquest any un test diagnòstic que il·lustra perfectament aquest procés d’evolució cap a la medicina personalitzada. En concret, Arthrotest és el primer test a escala mundial que permet conèixer amb un alt grau de precisió la predisposició genètica de cada pacient a tenir una progressió ràpida de l’artrosi de genoll.

A través de l’anàlisi d’una mostra de saliva del pacient, s’identifiquen les alteracions genètiques associades a la progressió ràpida de la malaltia i es facilita la feina perquè el metge que supervisa la realització d’aquesta prova pugui recomanar al malalt el tractament més adequat de manera personalitzada.

“Els resultats d’aquest test ajuden que el metge i el pacient siguin més conscients de la malaltia i puguin actuar correctament. Si un pacient sap que la seva artrosi evolucionarà ràpidament des d’un punt de vista genètic, es prendrà més seriosament les mesures de tractament no farmacològic i farmacològic, així com les recomanacions del seu metge. A més, segurament s’haurà de sotmetre a controls més freqüents”, va explicar el doctor Josep Vergés, farmacòleg clínic i director Mèdic i Científic de Bioibérica Farma en l’acte de presentació del nou test diagnòstic, que va tenir lloc el mes de maig passat.

[Fragment inicial del reportatge 'El mal de genoll també està escrit en el nostre ADN' que publica avui la pàgina 'De la ciència al mercat' del suplement Diners, del diari La Vanguardia. Text de Joaquim Elcacho. Document només íntegre disponible en edició paper o electrònica per a subscriptors.]