06 d’octubre 2013

Patent europea per a un probiòtic anticolesterol desenvolupat per un 'spin-off' de Catalunya

El probiòtic AB-Life és un dels primers productes d’AB-Biotics que ha arribat al mercat Un estudi avala que AB-Life és capaç de reduir el nivell de colesterol total entre un 14% i un 18%. (,,,)

AB-Biotics és una de les poques empreses catalanes que poden exhibir el mèrit de compartir origen i trajectòria amb dues universitats alhora. Nascuda el 2004 com un spin-off de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), aquesta jove companyia biotecnològica té actualment una seu a l’edifici Eureka de Bellaterra i una altra al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona. (...)

AB-Life és el resultat d’una investigació de recerca de probiòtics que va començar amb expedicions a Amèrica Llatina i l’Àfrica. Les mostres recollides en aquestes zones han permès crear una base de dades amb més de 600 soques diferents de microorganismes d’origen humà que poden servir per crear nous productes amb efectes beneficiosos per a la salut. (...)

Un estudi clínic avalat pel comitè ètic de l’hospital Puerta del Hierro de Madrid va confirmar, en aquest sentit, que AB-Life –una combinació de tres soques de Lactobacillus plantarum que es troben de forma natural a l’intestí humà– és capaç de reduir el nivell de colesterol total entre un 14% i un 18%, “una eficàcia superior a la d’altres productes nutricèutics del mercat”, segons explica Audivert. (...)

L’acció d’AB-Life sobre el colesterol es podria deure a dos mecanismes diferents: d’una banda, aquestes soques del bacteri de l’àcid làctic L. plantarum podrien capturar i immobilitzar a la seva membrana el colesterol procedent de la dieta. D’altra banda, aquests microorganismes ajudarien a precipitar les sals biliars que obliguen el fetge a captar colesterol plasmàtic per sintetitzar noves sals. (...)

AB-Biotics va informar el 9 de setembre que l’Oficina Europea de Patents li ha concedit la patent europea del probiòtic ABLife com a reductor del colesterol (EP2485743). L’empresa catalana té firmats contractes de llicència per a AB-Life amb diverses companyies farmacèutiques per comercialitzar AB-Life aMèxic, el Brasil, Veneçuela i Corea del Sud, així com al sud-est d’Europa i Alemanya. A Espanya i Portugal, AB-Life és comercialitzat per Laboratorios Lacer, sota el nom comercial Primacol amb Lactobacillus AB-Life. (...)

[Fragments del reportatge publicat -6 octubre 2013- a la pàgina 'De la ciència al mercat', del suplement Diners de La Vanguardia. -Disponible en edició paper i edició electrònica per a subscriptors-.
Text: Joaquim Elcacho]