02 d’octubre 2013

Josep Maria Massip, el periodista que va redactar la declaració de l'Estat Català

La història del periodisme a Catalunya té pendent d’omplir alguns buits importants. Oblits voluntaris o involuntaris que, actualment, poden ser resolts amb l’ajuda d’eines potents com la digitalització d’arxius, biblioteques i hemeroteques.

Un repàs de la documentació informatitzada i la memòria de familiars i coneguts fa possible per exemple recuperar la història de Josep Maria Massip, un periodista que en l’època franquista va treballar per a l’ABC i Diario de Barcelona però que, en temps de la República, va ser un home de confiança dels presidents Macià i Companys, director dels diaris La Humanitat i Última Hora, cap de Premsa de la Generalitat, candidat a ministre, diputat a les Corts per ERC, delegat del govern català a Madrid i conseller regidor de Governació de l’Ajuntament de Barcelona.

Entre els apartats més destacats de la vida d'aquest singular periodista es troba la seva més que probable participació en la redacció del discurs que pronunciaria el president Lluís Companys des del balcó de la plaça Sant Jaume cap a les vuit i vint minuts del vespre del 6 d'octubre de 1934 proclamant l’Estat Català. [“Catalans: L’hora és greu i gloriosa. L’esperit del president Macià, restaurador de la Generalitat, ens acompanya. Cadascú al seu lloc, i Catalunya i la República al cor de tots”, deia el discurs.]

La revista Capçalera, del Col·legi de Periodistes de Catalunya, publica aquest mes d'ocubre -ara que fa 79 anys dels fets d'octubre- un reportatge sobre la vida del periodista Josep Maria Massip. Text de Joaquim Elcacho amb una columna de col·laboració especial de Jesús Hermida (que va conèixer Josep Maria Massip als Estats Units).

Disponible l'edició en paper de Capçalera. També podeu consultar el reportatge a través d'internet: