17 de juliol 2013

Nanomaterials, l’univers de les coses més petites. Reportatge a la revista 'Theknos'

(Entradeta de l'article sobre nanotecnologia publicat al número 175 de la revista Theknos, del Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona)

La final del torneig del Grand Slam que s’ha jugat aquest mes de juliol a Londres ha tingut uns nous protagonistes. Les raquetes i les pilotes que s’han fet servir a Wimbledon incorporen elements amb nanomaterials d’última generació. L’afegit de partícules extremament petites permet que les raquetes de tennis siguin cada vegada més lleugeres i resistents i que les pilotes no perdin les seves característiques abans d’acabar el segon set. Els nanomaterials com el grafè, un derivat del grafit amb múltiples aplicacions més enllà de l’esport, milloren milers de productes. La recerca amb participació catalana més important d’Europa en nanotecnologia, n’explora les possibilitats.

La nanotecnologia aplicada als materials està avançant de forma espectacular en molts camps de la indústria, l’energia, la construcció o el lleure, però l’àrea que realment està canviant la vida de milions d’éssers humans és la utilització d’aquesta nova tecnologia en la protecció de la salut. Els nanomaterials es fan servir actualment, per exemple, per fer arribar els fàrmacs de forma  selectiva i controlada a les parts del cos afectades per malalties com el càncer. A més, l’aparició de materials amb característiques i possibilitats d’aplicació tan diverses com el grafè obren unes expectatives impensables fins fa molt poc temps en àrees com l’electrònica, la depuració de l’aigua o l’aprofitament de les energies renovables...

Es pot llegir la revista Theknos a la web del CETIB
www.cetib.cat/serveis-colegiats/biblioteca/tipus/15/theknos