30 de juny 2013

Niça vigila la qualitat de l’aire amb un sistema creat a Barcelona, reportatge a 'La Vanguardia'

La ciutat francesa de Niça aquest estiu farà un pas endavant en la seva cursa particular per convertir-se en una líder mundial de les anomenades smart cities. Un sofisticat sistema informàtic oferirà de manera constant un pronòstic a tres dies vista sobre la qualitat de l’aire de la ciutat.

El dispositiu funcionarà gràcies a la plataforma SIAM, un sistema integrat de pronòstic de qualitat de l’aire i alerta de la contaminació atmosfèrica que ha desenvolupat l’empresa catalana Meteosim, una spin-off creada el 2003 per una aliança entre membres del departament d’Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona (UB) i l’empresa nord-americana Meso Inc., referent mundial en el camp de la meteorologia.

Per fer una predicció de la qualitat de l’aire en una zona determinada cal tenir un bon pronòstic meteorològic i saber amb el màxim detall possible les emissions contaminants que s’estan produint i que es produiran en tota la seva àrea d’influència.
A la llista d’elements que poden tenyir de negre l’horitzó s’hi ha d’incloure els gasos procedents de les indústries, però també les partícules de pols que poden arribar del nord de l’Àfrica i sobretot les emissions provocades pels vehicles que consumeixen gasolina o gasoil.

“La plataforma SIAM integra totes les dades registrades o previstes i presenta els resultats del pronòstic de forma amigable –és a dir, fàcilment interpretable–, a les empreses o administracions públiques responsables”, explica Oriol de Tera, director general de Meteosim. La plataforma creada per l’empresa catalana facilita també el control de les estacions de vigilància de la contaminació i la producció d’informes, a més d’integrar un sistema d’alerta que, en cas de possible superació dels límits legals de contaminació, facilita la comunicació d’aquesta situació als municipis afectats, explica el director general.

(Introducció del reportatge publicat avui a la pàgina 'De la ciència al mercat' del suplement Diners del diari La Vanguardia (Text: Joaquim Elcacho)