19 de maig 2013

Emular la vida marina per derrotar el càncer; col·laboració entre IRB Barcelona i PharmaMar


Després d’onze anys de feina, l’equip que lidera el professor Fernando Albericio a l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) ha aconseguit emular la naturalesa i fabricar al laboratori una molècula que es produeix de manera natural al mar. No és una simple curiositat científica, sinó un desenvolupament que pot tenir una important implicació per a la salut humana perquè la tiocoral·lina, la protagonista d’aquesta investigació, ha demostrat ser un potent antitumoral en línies cel·lulars in vitro de càncer de còlon, pulmó, mama i pàncrees.

Encara falten molts més estudis per comprovar si la tiocoral·lina -descoberta a la costa de Moçambic fa 15 anys a partir d’una de les expedicions científiques organitzades per l’empresa PharmaMar- també és efectiva i segura en el tractament de tumors en humans, però els primers passos de la investigació i desenvolupament del possible nou medicament són esperançadors...

Reportatge d'aquest diumenge a la pàgina 'De la ciència al mercat' dels suplement 'Diners / Dinero' del diari La Vanguardia.