04 d’abril 2013

Posible demostració científica de la corba de la felicitat o un nou exemple de la saviesa popular

Els membres d'una parella que viuen amb felicitat els primers anys de matrimoni tenen una probabilitat més alta de engreixar-se que els matrimonis amb problemes que pensen en el divorci,
segons un estudi liderat per la psicòloga Andrea L. Meltzer, professora assistent a la Southern Methodist University (Dallas, EUA) que publica aquesta setmana la revista Health Psychology.


L'estudi es basa en el seguiment de 169 parelles nord-americanes durant els quatre anys posteriors al matrimoni i, de fet, aporta uns resultats que coincideixen amb una de les creences populars més arrelades, la suposada relació entre l'acumulació de greix a l'abdomen amb la felicitat matrimonial; la corba de la felicitat.

Andrea Meltzer indica que, com a mitjana, els joves tendeixen a guanyar pes després del matrimoni però detalla que, segons el seu estudi, "els marits i esposes que estaven més satisfets amb el seu matrimoni van ser menys propensos a considerar deixar el seu matrimoni, i van guanyar més pes amb el temps". Per contra, "les parelles que estaven menys satisfets en les seves relacions tendeixen a guanyar menys pes amb el temps".

A primera vista es podria creure que els problemes matrimonials poden afectar l'estat d'ànim i la gana però l'equip liderat per Meltzer apunta una explicació encara més suggerent: els cònjuges que estan satisfets en el matrimoni estan menys motivats per atraure un company alternatiu i, per tant, deixen de preocupar-se del seu aspecte físic.