04 d’abril 2013

Demostren el benefici ambiental i econòmic de reserves marines com la de les illes Medes

L'Estartit i les illes Medes. Foto: J.E.

La creació de reserves marines com la de les illes Medes, a la Costa Brava, és una eina eficaç per a la protecció de la biodiversitat a escala regional, amb els possibles beneficis econòmics, incloent la millora de les pesqueries locals, l'augment del turisme i el manteniment dels serveis ambientals, segons destaca un estudi liderat pel científic català establert a Washington Enric Sala, explorador de la National Geographic Society. L'estudi ha revisat les dades de 124 reserves marines a 29 països i es publica aquesta setmana la revista Plos One.

Les comunitats pesqueres locals sovint temen a curt termini la pèrdua d'ingressos associats amb la creació de reserves marines però, segons s'indica en el nou estudi les dades globals demostren que l'existència d'aquestes zones protegides suposen uns beneficis nets importants tant per al medi ambient com per a l'economia regional.

Els resultats d'aquest estudi suggereixen la necessitat d'un nou model de negoci per a la creació i gestió de les reserves, el que podria pagar per si mateixos i al seu torn un benefici per als grups interessats. El model proposat per l'equip que lidera Enric Sala podria ampliar-se per incloure serveis dels ecosistemes i altres beneficis, i proporciona un marc general per estimar els costos i beneficis de les reserves i el desenvolupament d'aquests models de negoci.