28 de març 2013

És ètic prohibir la contractació de fumadors? Nou debat sobre el tabac als EUA, de moment

El sistema de salut de la Universitat de Pennsylvania, a Filadelfia (EUA), ha anunciat que a partir d'ara no contractarà persones que tinguin l'hàbit de fumar. Les sol·licituds de feina hauran d'anar acompanyades d'un declaració formal indicant que no s'ha fumat, com a mínim, durant els últims sis mesos.

Altres centres sanitaris i sistemes de salut dels EUA, com la Clínica Cleveland, Geisinger o Baylor, apliquen des del 2012 polítiques similars de contractació de personal, en alguns casos obligant fins i tot als sol·licitants a superar una prova de nicotina. Una vintena d'estats nord-americans disposen de normativa que permet la contractació de personal en funció d'hàbits com el tabaquisme, es especial si es tracta de centres de salut.

El debat és posa sobre la taula algunes qüestions ètiques importants i, coneixent la història de la lluita contra el tabaquisme, no és inversemblant que es pugui reproduir a casa nostra en poc temps.

La revista The New England Journal of Medicine publica aquesta setmana dos articles d'opinió sobre aquest tipus de mesures i la seva ètica.
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp1303632?query=TOC
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp1301951?query=TOC

Alguns articles de documentació: KaiserHealthTribLive

---------------------  Visiteu també  www.comunicaciencia.cat --------------