18 de setembre 2012

La dubtosa efectivitat dels extractes de plantes, el cas del Ginkgo biloba

Un estudi de científics dels Estats Units publicat aquest setembre a la revista Neurology conclou que no s'han trobat evidències que indiquin que el tractament amb ginkgo biloba sigui efectiu per als problemes cognitius en persones amb esclerosi múltiple. Un estudi pilot anterior, portat a terme amb un nombre reduït de pacients, indicava que el ginkgo semblava millorar les condicions mentals d'aquest tipus de pacients.

El tema és important tant pel creixent nombre de persones amb malalties neurodegeneratives com per la utilització força habitual de suplements i extractes de plantes (o de fulles, en el cas del ginkgo), en alguns casos convertits en medicaments.

En tot cas, no és la primera vegada que un estudi científic posa en dubte els beneficis mèdics del ginkgo biloba. Per aquest tipus de qüestions, una de les referència a tenir en consideració és el Cochrane Collaboration - base de la denominada medicina basada en la evidència- i el seu serveis de revisió d'estudis científics accessible per al públic a través de http://www.bibliotecacochrane.com

En el cas del ginkgo biloba, una part del resum del Cochrane diu això: " Las pruebas de que el Ginkgo biloba tenga beneficios previsibles y clínicamente significativos para las personas con demencia o deterioro cognitivo son inconsistentes y poco fiables".
http://www.bibliotecacochrane.com/BCPGetDocument.asp?SessionID=%205463499&DocumentID=CD003120

Una altre referència útil en aquest casos és la revisió del Instituts Nacionals de Salut dels Estats Units. En aquest cas es poden llegir valoracions com aquest: "No existen datos sistemáticos con respecto a la eficacia del hypericum, Gingko biloba, Calmplex, Defendol, o Pycnogenol sobre el TDA/H [Trastorno de Deficiencia de Atención/Hiperactividad]". http://tinyurl.com/9z3cbgx; I sobre l'Alzheimer: "La evidencia a favor de un beneficio para el producto herbal gingko biloba es débil".

I què diuen els estudis recollits per la Fundació Institut Català de Farmacologia: "Ginkgo biloba es ampliamente utilizado por sus posibles efectos sobre la memoria y la función cognitiva. Hasta la fecha no se han realizado ensayos clínicos con pdoer suficiente para evaluar la eficacia de Ginkgo biloba en la incidencia de demencia". http://www.icf.uab.es/WebsietesDB/shortcut.asp?refid=84565

Abstract a la revista Neurology http://www.neurology.org/content/79/12/1278.abstract